Politiek

Video: wat zegt Plasterk nou eigenlijk over de NSA?

18-11-2013 20:53

In oktober berichtte Tweakers dat de Amerikaanse geheime dienst NSA vorig jaar in een maand tijd gegevens van rond 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland onderschepte. D66-Kamerlid Gerard Schouw besloot de verschillende reacties van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) eens terug te kijken en stuitte op iets opvallends: Plasterk geeft geen eenduidig antwoord op de kwestie. Kijkt u even mee?

Plasterk op donderdag 31 oktober tegen RTL Nieuws:

“Dus ik kan technisch niet uitsluiten dat we een melding hebben gekregen van een
individueel geval, dat misschien afgeleid is uit deze informatie.”

Plasterk op woensdag 6 november tegen het NOS Journaal:

“De verzamelde gegevens door de NSA (-) hadden niet verzameld mogen worden, en
zouden dus ook niet gebruikt moeten worden.”

Plasterk op donderdag 7 november tegen Nieuwsuur:

Journalist: “Is het nou zo zoals de klagers zeggen dat u besmet materiaal van de NSA gebruikt voor uw dienst?” Plasterk: “Nee, dat is niet het geval”

U ziet welke kant Schouw op wil? Eerst zegt Plasterk dat hij niet kan uitsluiten dat Nederlandse diensten gebruik hebben gemaakt van het door de NSA verzamelde materiaal, vervolgens zegt hij dat het niet gebruikt had moeten worden en uiteindelijk zegt hij dat dat niet het geval is. Allemaal uitspraken die elkaar tegenspreken.

Nu ja, daar komen dus Kamervragen van. Vandaag stuurde Schouw ze naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De vragen 2, 3 en 4 zijn natuurlijk het meest interessant.

Schouw

Wordt vervolgd!

Lees ook

Plasterk voor de rechter vanwege NSA

Brenno de Winter – Waarom ook ik de Staat aanklaag