Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Samenwerking Le Pen gunstig voor PVV

17-11-2013 09:45

De peiling van deze week laat –wederom- geen duidelijke verschuivingen zien. (SP en PVV -1 zetel en Partij voor de Dieren en 50PLUS +1 zetel).

peiling-17-november-2013

Gemeenteraadsverkiezingen in 2014

De gebeurtenissen in de afgelopen week geven wel aanleiding dieper in te gaan op de onderwerpen “gemeenteraadsverkiezingen” en “Europa”. De uitslag van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in de 4 gemeenten van afgelopen woensdag geven een indicatie van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen over 4 maanden (althans als de landelijke politieke verhoudingen niet ingrijpend veranderen). In de bijgaande analyse (pdf) wordt ingezoomd op de uitslag van Alphen a.d. Rijn in vergelijking met de vorige Gemeenteraadsverkiezingen en Tweede Kamerverkiezingen.

Op basis hiervan wordt het volgende geconcludeerd over de mogelijke uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van half maart 2014:

  • een duidelijk lagere opkomst dan de reeds lage score van 54 procent van GR2010.
  • een verdere winst van lokale partijen (in een deel van de gemeenten zal dat heel fors zijn)een fors verlies van de VVD
  • daar waar de SP wel meedoet zal de PvdA duidelijk verliezen, waar er geen concurrentie van links is zal het vorige verkiezingsresultaat in die gemeenten haalbaar zijn.
  • het CDA zal, zeker als de opkomst laag is, in de buurt van de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen eindigen.
  • wat de andere partijen betreft zal het meer van de lokale omstandigheden afhangen (met name welke partijen wel of niet meedoen).

Wilders en Le Pen

Naar aanleiding van de ontmoeting van Geert Wilders met Marine Le Pen zijn een aantal vragen over die ontmoeting gesteld en vragen over de EU, Europa en de Euro uit het verleden herhaald. Uit het onderzoek blijkt dat onder de –potentiële- PVV-kiezers de samenwerking met Marine Le Pen een positieve electorale uitwerking heeft.

Uit de herhaling van vragen over de EU en de euro uit 2005 en 2011 blijkt dat over het algemeen Nederland iets negatiever over EU en het effect van de euro is gaan denken. Daarbij is de PVV in grotere mate dan in 2005 en 2011 de plek geworden voor kiezers die negatief zijn over de EU en de euro. Maar ook zien we dat de kiezers van de VVD per saldo sceptischer zijn geworden t.o.v. de EU dan die van de andere partijen.

De uitslag van de verkiezingen van het Europese Parlement in juni 2014 zal trouwens  sterk bepaald worden door de opkomst. Het is namelijk zeer twijfelachtig of de PVV haar kiezers voldoende kan mobiliseren om wel naar de stembus te gaan.