Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA electoraal weinig last van JSF-besluit

10-11-2013 09:45

De peiling van vandaag verschilt weinig van die van vorige week. De PvdA gaat 1 naar beneden (13) en de PVV gaat 1 omhoog (31). In de peiling van deze week blijft de PVV dus veruit de grootste, gevolgd door SP (24) en D66 (23). De huidige grootste partij, de VVD, komt pas op plek vier.

peiling_10-11-2013

Hoewel maar een kwart van de PvdA-kiezers het eens is met de besluitvorming rond de JSF heeft deze besluitvorming weinig electoraal effect. Mede omdat het grootste deel van de PvdA-kiezers, die tegen deze beslissing is, al een tijd aangeeft niet meer PvdA te stemmen.

peiling_JSF

Tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen zullen geen landelijk beeld geven

Ten aanzien van de interpretatie van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van a.s. woensdag in de drie gemeenten in Friesland en Alphen aan de Rijn, zijn de volgende punten van belang:

  • De opkomst bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen is doorgaans lager dan als de gemeenteraadsverkiezingen in het hele land worden gehouden. En de opkomst in 2010 was landelijk al laag (54 procent).
  • Aan deze gemeenteraadsverkiezingen doet de PVV niet mee en de SP maar in 1 gemeente. In de landelijke peiling scoren deze partijen samen ruim 35 procent van de kiezers. Deze kiezers zullen vooral thuis blijven of lokaal stemmen.
  • De landelijke electorale verhoudingen in maart 2010 (de vorige gemeenteraadsverkiezingen) verschillen fors van die bij de verkiezingen van de Tweede Kamer in 2012. De belangrijkste verschillen zijn: De VVD stond er in maart 2010 ongeveer net zo voor als nu bij de peilingen, maar veel slechter dan bij de verkiezingen van 2012. De PvdA stond er in maart 2010 duidelijk beter voor dan nu in de peilingen, maar wel veel zwakker dan bij de verkiezingen van 2012.

Bij de andere partijen zien we de volgende verschillen tussen de peiling van nu (pdf) en die van maart 2010: CDA en Groen Links stonden er toen beter voor dan nu. De SP, PVV en D66 staan er nu beter voor dan toen.

Verwacht mag dus worden dat de opkomst per saldo lager zal zijn dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen en de lokale partijen het goed zullen doen. Ten aanzien van de landelijke partijen zullen er geen conclusies getrokken kunnen worden ten aanzien van hun landelijke electorale positie, mede doordat er een groot verschil was tussen de landelijke verkiezingsuitslag van september 2012 en gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

Wel kunnen deze verkiezingen de richting aangeven van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in het hele land over 4 maanden.

Titelfoto: Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (L), Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) en Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp na afloop van het 12 uur durende overleg over de toekomstvisie voor de krijgsmacht. (ANP/Martijn Beekman)