Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Waarom draait PvdA tien jaar rond JSF?

08-11-2013 10:13

“Deze week stemde de PvdA in met de aanschaf van de JSF. Opeens herinnerde ik me dat die discussie al heel lang speelt. In de tijd van de LPF werd er al over de JSF gepraat en probeerden politici burgers te overtuigen dat dat vliegtuig een nuttige aanschaf was. Steeds weer leek er een besluit te worden genomen, maar het kwam er nooit van. Nu horen we dat het eindelijk zo ver is en dat het vliegtuig er toch komt. Dat komt door de PvdA. Ik vraag me af of ze dat niet tien jaar eerder hadden kunnen beslissen. Waarom doet de PvdA tien jaar lang zo moeilijk als ze uiteindelijk toch van standpunt veranderen?”

Discussie zonder doel

Beste Discussie zonder doel, veel politieke discussies lijken totaal geen doel te hebben. Politici nemen een standpunt in, blijken het niet eens, praten er nog eens over en komen er dan weer niet uit. Zo ging het bij de JSF en dit is zeker niet het enige voorbeeld.

Waarom het in dit geval tien jaar duurde is niet zo duidelijk. Met enig logisch nadenken kun je verwachten dat er vroeg of laat een nieuw gevechtsvliegtuig moet komen. De PvdA moet dus vroeg of laat met een nieuw toestel akkoord gaan en veel geld uitgeven. Het ligt niet erg voor de hand dat de PvdA het pacifisme omarmt en helemaal geen gevechtsvliegtuigen meer wil. En dus zegt de PvdA vroeg of laat een keer ja. Andere partijen weten dat.

Bij een project als de JSF is het makkelijk om te twijfelen en argumenten te verzinnen waarom deze vliegtuigen niet aangeschaft moeten worden en vooral niet nu. Het is crisis, we kunnen het geld voor betere dingen gebruiken, er zijn nog goede gevechtsvliegtuigen, de nieuwe vliegtuigen zijn nog niet af, het is niet zeker of het werkgelegenheid oplevert, we hopen dit soort vliegtuigen sowieso niet nodig te hebben en ga zo maar door.

Beloftes doen

Dit zijn allemaal argumenten die burgers kunnen bedenken en dat weten politici ook. Defensie is niet populair, zeker niet in een tijd van bezuinigingen. En dus is het heel makkelijk om als partij tegen deze vliegtuigen te zijn, want dan heb je de publieke opinie aan jouw kant. Dat is vooral handig als er verkiezingen aan komen. Maar als je bij de laatste verkiezingen ook daadwerkelijk zegt dat je deze vliegtuigen niet wilt, zal iedereen je aanvallen als je later van mening verandert. Dat doe je dus liever niet.

Dit soort eindeloze discussies kun je ook anders bekijken. Misschien wilde de PvdA deze vliegtuigen eigenlijk echt niet en hoopten ze dat er door uitstel afstel zou komen. Tot deze week was het ook niet duidelijk of de PvdA gelijk zou krijgen met die strategie. Het is niet gelukt, maar dat weten we nu pas. Dat wisten we vorige week niet. En dus probeerde de PvdA het gewoon. De enige vraag is eigenlijk: waarom heeft de PvdA haar oude standpunt niet langer volgehouden?

Dat is een raadsel. De enige reden kan zijn dat het de PvdA inmiddels duidelijk is geworden dat ze als regeringspartij binnenkort vroeg of laat ja moest zeggen. Dat hebben ze nu maar gedaan, want die vliegtuigen worden nooit populair, de PvdA staat al slecht in de peilingen en het is ten minste de komende paar maanden nog geen verkiezingen. Over twee weken heeft niemand het er meer over. Laten we het hopen, want dat zou betekenen dat deze vliegtuigen geen miskoop zijn.

 

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: Joint Strike Fighter.