Politiek

Plasterk voor de rechter vanwege NSA

06-11-2013 12:37

Met update – Een aantal burgers, Stichting Privacy First, de Internet Society, de Vereniging van Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en ThePostOnline-columnist Brenno de Winter  hebben gezamenlijk woensdag minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken voor de rechter gedaagd. De groep wordt vertegenwoordigd door advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Op woensdag 27 november moet Plasterk bij de rechtbank Den Haag verschijnen om zijn beleid te verdedigen.

Heeft de Staat wet- en regelgeving overtreden?

Volgens de groep overtreedt de NSA in Nederland de wet en levert vervolgens informatie aan de AIVD. Die praktijk moet volgens hen stoppen. Daarnaast moet er helderheid komen wie er nou getroffen is en hoe die gegevenswisseling eruit ziet. Ook moet vast komen te staan of en zo ja hoe de Staat wet- en regelgeving heeft overtreden. Als dat vaststaat dan is het ook logisch om vervolgens een einde te maken aan die overtreding.

Plasterk: “We wachten het af”

Update 13.49 – “We wachten het af”, zei Plasterk woensdagmiddag tegen het ANP over het proces. “Ik heb een rotsvast vertrouwen dat onze inlichtingendiensten zich aan de wettelijke kaders houden. En je moet nog maar afwachten of dit allemaal ontvankelijk wordt verklaard enzo.”

Deel Tweede Kamer wil onderzoek

De Tweede Kamer debatteert woensdag met Plasterk over de AIVD en de NSA. Meerdere partijen willen een parlementair vooronderzoek naar wat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA nou precies deed in Nederland. De PvdA zal dit voorstel van D66 echter niet aan een meerderheid helpen. “Ik zie geen enkele aanleiding”, aldus PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Nederland heeft volgens de PvdA’er al de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) voor dit werk. Ook de VVD lijkt er om die reden vooralsnog niet zo voor te porren. De SGP ziet er evenmin iets in.

Lees ook

Brenno de Winter – Waarom ook ik de Staat aanklaag

De volledige dagvaarding