Politiek

Prominente CDA’ers willen dat Buma werk maakt van ‘Nieuwe Moraal’

02-11-2013 09:24

Vijftig prominente CDA’ers willen dat partijleider Sybrand Buma zijn woorden uit 2012 gestand doet en gaat strijden voor een ‘Nieuwe Moraal’. Aanleiding: het debat over Zwarte Piet dat sinds vorige maand gaande is. Dave Ensberg-Kleijkers schrijft namens hen op ThePostOnline dat dit debat is ‘doorgeschoten in intolerantie, gebrek aan respect, onnodige polarisatie en onophoudelijke beledigingen – zowel vanuit zogeheten ‘witte’ als ‘zwarte’ Nederlanders’. Ondertekenaars zijn onder meer oud- minister en -Kamerlid Til Gardeniers, de Limburgse CDA-leider Martijn van Helvert en oud-Kamerlid Kathleen Ferrier. Het CDA-partijcongres vindt vandaag plaats in Leeuwarden.

“Wij willen het CDA-partijcongres vragen het pleidooi van Buma voor een nieuwe moraal nieuw leven in te blazen en zich als christendemocraten hard te maken voor meer respect in de omgangsvormen tussen Nederlanders” schrijven zij.

De CDA’ers zijn bang dat de ‘huidige polarisatie overslaat in fanatisme, radicalisme of zelfs geweld. ‘Om dát te voorkomen en om vanuit onze christendemocratische inborst te strijden voor solidariteit en publieke rechtvaardigheid, is het persoonlijk leiderschap van élke CDA’er op dit terrein van moraliteit en grondrechten nu harder nodig dan ooit tevoren’.

Lees ook

Nu meer dan ooit tijd voor ‘Een Nieuwe Moraal’