Politiek

WE GAAN NAAR MALI!

01-11-2013 15:30

Het Kabinet heeft een Artikel 100-brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Nederlandse militairen gaan in VN-verband naar Mali. Ongeveer 380 militairen gaan ‘in beginsel’ tot eind 2015 naar Mali. Het zijn merendeels militairen die inlichtingen zullen verzamelen, verwerken en analyseren voor de VN-missie Minusma. Premier Rutte zal vrijdagmiddag het besluit nader toelichten in zijn wekelijkse persconferentie.

Update 16.42 – Hennis: In december vertrekken de eerste militairen naar Mali om kwartier te maken. In januari volgen de overige militairen.

Update 16.37 – Timmermans wil niets zeggen over de eventuele gevolgen van de missie voor de in Mali gegijzelde Nederlander Sjaak Rijke.

Update 16.23 – Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil de situatie in Mali geen ‘oorlog’ noemen. Wel zegt hij dat het land ‘verzoening’ en ‘stabiliteit’ nodig heeft. Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) zegt dat de Nederlandse militairen de ‘oren en ogen’ van de VN zullen zijn en zich voornamelijk zullen richten op het vergaren van inlichtingen en verkenning.

Update 16.08 – De missie in Mali kost het eerste jaar 65 miljoen euro, daarna tussen de 40-50 miljoen per jaar, aldus Rutte. Hij houdt rekening met een extra marge van 10 miljoen euro per jaar.

Update 15.55 – Premier Rutte noemt de missie van belang voor Europa en Nederland omdat in Mali terroristen worden opgeleid. “Daarnaast doen we dit voor de burgers van Mali”, aldus Rutte tijdens zijn persconferentie.

Update 15.49 – Rwandees heeft militaire leiding VN-missie

Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal Bert Koenders (SRSG) staat aan het hoofd van MINUSMA. De militaire inspanningen staan onder leiding van de Rwandese Force Commander Jean Bosco Kazura. De missie heeft een geautoriseerde omvang van 11.200 militairen, 1440 politie/justitie-functionarissen (UNPOL) en civiele staf (omvang nog onbekend).

Update 15.35 – Nederland stuurt 90 special forces naar het gebied.

Inzet