Politiek

PVV: we hebben niet gesjoemeld met fractiegeld

28-10-2013 18:31

De PVV bestrijdt in een persverklaring maandagavond dat de partij heeft gesjoemeld met geld dat voor de fractie bedoeld was. NRC Handelsblad schreef maandag dat de PVV de afgelopen jaren ruim 80.000 euro fractiesubsidie heeft gebruikt voor partijacties die volgens de accountantsregels niet voor subsidie in aanmerking komen.

Volgens de PVV is helft van het bedrag gebruikt voor  fractiebijeenkomsten in 2010. Daarvan werd 80 procent gebruikt voor beveiliging. “Fractiebijeenkomsten van andere partijen hebben niet te lijden onder hoge beveiligingskosten. Deze kosten zijn overigens in overleg met de Kamer gekort op onze fractievergoeding van het jaar erna.”

Rechtszaak Bontes/Wilders

De andere helft betreft de kosten toen Geert Wilders en Louis Bontes naar de rechter stapten om het ESM tegen te houden. “Dit is volgens ons zonder meer een fractie-aangelegenheid. Het presidium van de Tweede Kamer moet zich daar nog over uitspreken. Ook de Verzetstoer is een fractie-aangelegenheid. Daarover spreekt de accountant zich pas in 2014 uit”, schrijft de PVV.

Wilders zegt in de verklaring:

“De Partij voor de Vrijheid ontvangt geen partijsubsidie en wil dat ook niet. Dat heeft de belastingbetaler tot dusver ruim 10 miljoen euro bespaard.”

Met name de kosten voor het ESM-proces zijn opmerkelijk te noemen. Bontes stapte vorige week op uit het fractiebestuur en als penningmeester omdat hij zei sommige uitgaven niet te kunnen verantwoorden.

Lees ook

PVV besteedt 80.000 euro subsidie in strijd met de regels

PVV-Kamerlid Louis Bontes loopt leeg in NRC