Politiek

PvdA: Judith Merkies niet geschikt als Europees lijsttrekker

25-10-2013 16:58

Met updates – Het partijbestuur van de PvdA heeft geen vertrouwen in de kandidatuur van Europarlementariër Judith Merkies voor het Europees lijsttrekkerschap. Dat heeft het partijbestuur aan Merkies laten weten. Dat zeggen verschillende bronnen binnen de partij tegen ThePostOnline. Merkies zou de afgelopen periode niet goed hebben samengewerkt in de Europese PvdA-afvaardiging. Daarnaast kwam ze in opspraak vanwege haar onkostenvergoeding. PvdA-voorzitter Hans Spekman komt later vandaag met een verklaring.

Update 17.01 – Merkies reageert vanavond in Nieuwsuur, laat een redactrice van het programma weten:

Update 17.42 – Brief van Hans Spekman aan de leden: “De adviescommissie onder leiding van Job Cohen heeft op grond van functioneringsgesprekken, rapportages van bemiddeling en eigen gesprekken geconcludeerd dat Judith op het gebied van samenwerking niet voldoet aan de profielschets.”

Plus: “Voorts is er in het partijbestuur gesproken over de wijze waarop Judith Merkies is omgegaan met de dagvergoedingen binnen het Europees Parlement. Het te veel ontvangen bedrag van de 2/3 dagvergoeding is weliswaar teruggestort naar het Europees Parlement, maar het heeft vier jaar geduurd alvorens werd overgegaan tot terugbetaling. Het partijbestuur rekent het Judith aan hoe zij is omgegaan met afspraken waarvoor zij heeft getekend en die de partij van belang vindt.”

Update 18.06 – Merkies reageert. Ze vindt het besluit van het partijbestuur ondemocratisch.

“Het mag duidelijk zijn dat ik de beslissing van het partijbestuur ten zeerste betreur (-) Naar mijn mening is het in een ledendemocratie aan de leden van de partij om te bepalen wie zij als lijsttrekker willen. Bij hun afwegingen aan wie hun stem te geven, zullen zij competentie, reputatie en mediaberichten ongetwijfeld een rol laten spelen. Nu is er een selectie aan de poort en heeft het partijbestuur zich deze afweging al namens en voor de leden toegeëigend. (-) Uiteraard blijf ik voor mijn partij beschikbaar als kandidaat voor een volgende termijn.”

Merkies heeft van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro te veel onkostenvergoeding ontvangen voor haar werk in het Europees Parlement. Zaterdag presenteert de PvdA de overgebleven kandidaat-lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen: Paul Tang, Zita Schellekens, Robbert Baruch en Bernard Naron.

Lees ook

Judith Merkies (PvdA) ontving 84.000 euro vergoeding teveel

Interview: Judith Merkies, kandidaat-lijsttrekker PvdA Europarlement

Round-up: Paul Tang ook Europees kandidaat PvdA