Politiek

Minister Timmermans botst met Kamerlid Timmermans

24-10-2013 17:30

Het kabinet blijft streven naar een kernwapenvrije wereld, maar de atoombommen die liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel, blijven daar voorlopig gewoon liggen. Dat is op te maken uit een brief die minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken mede namens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dat is opmerkelijk omdat het Kamerlid Timmermans altijd fel gekant was tegen de wapens. “Die tactische kernwapens zijn net zo nuttig als de tepels op een mannetjesvarken”, formuleerde het Kamerlid ooit.

Formeel wil de regering niet zeggen of er kernwapens op Nederlandse bodem liggen, maar de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt bevestigden recentelijk de aanwezigheid van de wapens. Op de Brabantse basis liggen vermoedelijk tussen de 10 en de 20 nucleaire bommen van het type B61. Die moeten in 2017 voor ruim een half miljard euro worden gemoderniseerd. Een meerderheid van de Kamer heeft het Amerikaanse Congres onlangs gevraagd hiervan af te zien.

Timmermans; de béste quotes

Enfin, de drie beste quotes van het PvdA Kamerlid Frans Timmermans over atoomwapens op Volkel.

“Ik had graag gehad dat de Nederlandse regering zei: luister, die wapens dienen geen enkel doel meer, politiek noch militair, het is tijd dat zij uit Nederland en West- Europa worden weggehaald en wij nodigen de Amerikaanse regering uit om dat te doen. Die wapens dienen geen enkel doel en liggen letterlijk en figuurlijk alleen maar in de weg.”

“Waar die wapens ook liggen – ik zeg tegen de Brabanders onder ons: dat is niet ver weg – zij kunnen wat de PvdA betreft worden meegenomen, liever vandaag dan morgen.”

“Die tactische kernwapens zijn net zo nuttig als de tepels op een mannetjesvarken. Ze kunnen gewoon weg uit Europa. De Amerikanen kunnen ze meenemen. Onze veiligheid zal daardoor toenemen en er zal geen onveiligheid door ontstaan.”

Lees ook

Interview: Timmermans moét opheldering geven over Volkel

Interview(tje): Wim Kok wil niets zeggen over atoomwapens Volkel

Tip of the hat voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk.