Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: D66 nu groter dan VVD

20-10-2013 10:30

Het patroon van vorige week kort na het akkoord wordt vandaag min of meer voortgezet. D66 stijgt nog 1 zetel naar 21 en is, mede omdat de VVD 1 daalt nu 2 zetels groter dan de VVD. Daarmee komt de partij nu op de derde plaats, achter PVV en SP.

20-10-2013
 
De PvdA klimt weer iets naar boven (+1). Bij de overige partijen zien we dat 50PLUS 1 zetel daalt (nu nog maar 4), de SP 1 daalt en ChristenUnie 1 zetel stijgt.

Eerste Kamerverkiezingen

De 5 partijen die afspraken hebben gemaakt over de begroting voor het jaar 2014 staan nu samen op 64 zetels. Dat is 7 meer dan het dieptepunt van 5 weken geleden. Deze score is belangrijk omdat het een indicatie is van de mogelijke uitslag van de Eerste Kamerverkiezing. Met deze electorale verhoudingen zouden ze dan 5 a 6 zetels in de Eerste Kamer tekort komen voor een meerderheid, het duurt echter natuurlijk nog wel 17 maanden voordat die verkiezingen gehouden worden.

Begrotingsakkoord

De rest van het onderzoek (pdf) van vandaag is een herhaling van een deel van de vragen die direct na het sluiten van het begrotingsakkoord zijn gesloten. Dan blijkt dat er 5 procent minder mensen zijn die positief zijn over het gesloten akkoord. Die achteruitgang is het sterkst bij de VVD-kiezers (-10 procent).

Nog maar 27 procent denkt dat door dit akkoord de Nederlandse economie zal verbeteren (dat was vorige week 31 procent).