Politiek

SP wil lek(ken) Miljoenennota boven water

18-10-2013 12:58

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat de Rijksrecherche onderzoek gaat doen naar het uitlekken van de maatregelen uit de Miljoenennota. Veel maatregelen lekten dit jaar uit vóórdat koning Willem-Alexander de Troonrede voorlas. Het Kabinet weigerde dit jaar de Miljoenennota onder embargo aan de Tweede Kamer te sturen. Daaruit concludeert Van Raak dat ministeries en coalitiepartijen hebben gelekt. Ook wil hij dat premier Rutte zijn excuses aan de koning aanbiedt. Dat schrijft Van Raak vrijdag in zijn wekelijkse column voor ThePostOnline.

Met name RTL Nieuws beschikte vóór Prinsjesdag al over veel maatregelen uit de begroting van 2014. Ook wist parlementair verslaggever Frits Wester – wederom – de hand te leggen op de Prinsjesdag-stukken van het Centraal Planbureau.

Van Raak schrijft:

“De oppositie kreeg de stukken niet, maar toch lagen alle plannen op straat. Niet wij, maar de ministeries lekten dat het een lieve lust was.”

‘Wie speelt politieke spelletjes?’

Volgens Van Raak verschijnen vanaf halverwege augustus altijd ‘de mooiste plannetjes in de media. De negatieve gevolgen van het beleid worden zo lang mogelijk onder de pet gehouden’.

De socialist wil nu laten uitzoeken wie die ‘politieke spelletjes speelt’. “Ik wil namen en rugnummers. In plaats van beschuldigende vingertjes naar de oppositie.”

Lees ook

Ronald van Raak – Beste premier, waar blijven je excuses aan de Koning?