Politiek

PvdA-fittie – Schellekens: Tang moet woorden terugnemen

17-10-2013 18:52

De strijd voor het Europees PvdA-lijsttrekkerschap komt op stoom. De twee grootste kanshebbers zijn Paul Tang en Zita Schellekens. Die laatste vindt nu dat Tang zijn eerdere woorden over het kabinet moet terugnemen. Tang noemde in augustus het kabinet de ‘firma list en bedrog’. Schellekens vindt dat hij die woorden – nu er een begrotingsakkoord ligt – moet terugnemen. “Het zou wellicht gepast zijn dat Paul Tang publiekelijk zijn harde bewoordingen terugneemt, nu het begrotingsakkoord er ligt.”

‘List & bedrog’

Tang hekelde afgelopen zomer in Trouw het vasthouden aan de zes miljard euro aan bezuinigingen. Door bezuiniging op bezuiniging te stapelen, blijven consumenten en bedrijven op hun geld zitten, wat economisch herstel afremt, stelde Tang. Hij schatte dat de zes miljard ongeveer 65.000 Nederlanders hun baan kost. Hoe is dat te rijmen met het beginselprogramma? Het oud-Kamerlid vindt dat de PvdA moet kiezen tussen werkgelegenheid en het regeerakkoord. “Die keuze is toch niet zo heel moeilijk?” Hij waarschuwde het Kabinet niet de ‘firma list & bedrog’ te worden.

Tang moet publiekelijk harde woorden terugnemen

SchellekensSchellekens schrijft op haar weblog deze week de politieke betekenis van de deal tussen PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP ‘belangrijk’ te vinden. Sterker: Ze wil dat Tang zijn harde woorden over het VVD-PvdA-kabinet terugneemt.

“Terug naar het begrotingsakkoord en de extra banen die dat oplevert. Collega- kandidaat Paul Tang heeft in het verleden het kabinet, onze bewindslieden Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem incluis, bestempeld als de ‘firma list en bedrog’. Ook heeft hij eind augustus in Knevel en Van de Brink gezegd dat ‘de PvdA de werkloosheid laat ophogen’. Ik vind dat Paul met deze grote woorden de inspanningen van de PvdA in het kabinet tekort doet. En hoe het bijdraagt aan een goed verkiezingsresultaat voor de PvdA bij de komende verkiezingen, is me een raadsel. Het zou wellicht gepast zijn dat Paul Tang publiekelijk zijn harde bewoordingen terugneemt, nu het begrotingsakkoord er ligt. Want samenwerking, goede verhoudingen en wederzijds respect, dat is dan wel een goede kant van to go Dutch.”

Tang en Schellekens favoriet

Uit een poll van ThePostOnline bleek eerder dat de strijd tussen Schellekens en Tang gaat. De overige kandidaten zijn Judith Merkies, Bernard Naron en Robbert Baruch. Die laatste kreeg een woedeaanval nadat hij in een radioprogramma werd bevraagd over lobbywerk voor de Israëlische wapenindustrie. Daar bood hij later zijn excuses voor aan.

Lees ook

Zita Schellekens – To go Dutch