Politiek

Asscher: islamitische universiteit krijgt kans dit recht te zetten

17-10-2013 15:17

De opmerkingen van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) stuiten minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) ‘tegen de borst’.  Asscher wil Ahmet Akgündüz de kans geven zijn opmerkingen terug te trekken. “Anders komt de accreditatie van deze instelling ter sprake, aldus Asscher donderdagmiddag in de Tweede Kamer. Dit zijn allemaal uitlatingen die niet stroken met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving.”

NRC Handelsblad schreef donderdag over een pamflet dat rector Akgündüz heeft geschreven over de demonstraties deze zomer in Turkije. In het pamflet schrijft Akgündüz dat de betogingen het werk zijn van “goddelozen”, “moskeevijandige architecten”, “aanhangers van Assad die moslims doden” en “mensen met een westerse levensstijl”. Tegenstanders van de Turkse premier Erdogan noemt hij “vijand” van hun “religie en vaderland”. De IUR, die sinds dit jaar imams opleidt met een nieuwe hbo-opleiding, zegt dat het volledig achter de publicatie staat.

Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) sprak in een overleg met Asscher, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid, van ,,zorgelijke teksten”. Ook Malik Azmani (VVD), Keklik Yücel (PvdA) en Joram van Klaveren (PVV) toonden zich verontrust.