Politiek

SP stelt kamervragen over belangenverstrengeling Blackrock

14-10-2013 13:01

De fractie van de SP gaat Kamervragen stellen over het adviseurschap van het Amerikaanse financiële conglomeraat Blackrock bij De Nederlandsche Bank. Blackrock is ingeschakeld om de vastgoedportefeuille van Nederlandse banken in kaart te brengen, terwijl het zelf rechtstreeks belang heeft in een van de banken.

Blackrock is onder meer 4,36 procent aandeelhouder in ING. ‘Dat is dubieus’, zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies tegen ThePostOnline.

Veel vragen

Dit weekend kwam naar buiten dat Blackrock door DNB is ingehuurd om de stenenportefeuille van Nederlandse banken te waarderen. De verwachting is dat het vastgoed voor veel te veel geld in de boeken staat en er dus flink moet worden afgeboekt.

Eerder klaarde Blackrock deze klus al voor de Amerikaanse overheid. Toen moest er veel worden ontlucht op de Amerikaanse bankbalansen. Daarmee wordt de waarde van een bank minder en zou Blackrock zelf ook indirect verlies lijden.

‘Je kunt met die waardering alle kanten op, zoals we al zagen bij SNS. Blackrock kan daarover beslissen. Dit roept heel veel vragen op’, zegt Merkies.

Blackrock-producten

Curieus is verder dat Rabobank, een van de grootste hypotheekverstrekkers, beleggingsproducten verkoopt van Blackrock-producten aan zijn klanten. Daarnaast is Blackrock ook verantwoordelijk voor het pensioenbeheer van De Nederlandsche Bank.

Merkies: ‘Je kunt niet altijd voorkomen dat een groot concern geen andere belangen heeft, maar je moet wel kijken met wie je te maken hebt.’