Politiek

Atoombommen: Lubbers en Van Agt niet vervolgd

07-10-2013 12:41

Oud CDA-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt worden niet vervolgd voor hun uitspraken over de aanwezigheid van kernwapens in Volkel. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onderzocht of zij mogelijk staatsgeheimen hebben prijsgegeven. Justitie zegt dat ze dat niet kan vaststellen, omdat door de regering met bondgenoten afspraken zijn gemaakt dat er geen mededelingen worden gedaan over kernwapens. Dat heeft het OM in Den Haag maandag laten weten aan het ANP.

Oud- CDA-premiers loslippig

Deze zomer werd bekend dat Lubbers loslippig was geweest over de aanwezigheid van atoomwapens op luchtmachtbasis Volkel. Hij had dat gezegd in een documentaire van National Geographic. Kort daarna bevestigde zijn voorganger Dries van Agt de aanwezigheid van de wapens.

Kok houdt kaken wél op elkaar

Oud PvdA-premier Wim Kok liet vervolgens aan ThePostOnline op zijn kenmerkende knorrige wijze weten niets te willen zeggen over de aanwezigheid van atoomwapens op Volkel. “Als ik er iets over had willen zeggen dan had ik dat wel eerder gedaan.” Om te vervolgen: “Ik heb mij er altijd afzijdig van gehouden en ben er ook nooit mee geconfronteerd door een van mijn ministers van Defensie”

Lees ook

Interview: Timmermans moét opheldering geven over Volkel