Politiek

Dossier Zuydewijn: Rutte blijft weigeren in te gaan op bemoeienis Bernhard

01-10-2013 19:04

Premier Rutte en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) willen niet ingaan op de opmerkingen van oud-Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes dat prins Bernhard  opdracht had gegeven om de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in 2002 onderzoek Edwin de Roy van Zuydewijn te laten doen. Over de huidig burgemeester van Hilversum schrijft Rutte dinsdag na Kamervragen van de SP: “Uitlatingen van de voormalig hoofdredacteur komen voor diens rekening.”

D66 en SP stellen volgende week vragen

Verder verwijst Rutte net zoals vorige keer naar het debat dat in maart 2003 over de kwestie plaatsvond. D66 gaat Rutte ook bevragen. D66 kondigde eerder al aan Rutte te zullen bevragen bij de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis die volgende week plaatsvindt.

SP: Dit is een premier onwaardig

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt in een reactie tegen ThePostOnline: “Dit kan natuurlijk niet, dit is een premier onwaardig. Dit soort antwoorden zijn een teken van angst en laten zien dat de premier geen verantwoordelijkheid wil nemen voor het optreden van zijn voorganger Balkenende, maar evenmin diens beleid van zwijgen en wegkijken durft af te keuren.” Van Raak vervolgt: “Iedereen weet dat de streken van prins Bernhard het daglicht niet konden verdragen. Het is naïef daarover te willen blijven zwijgen. Binnenkort bespreken we de begroting van het Koninklijk Huis. Deze antwoorden van de premier dwingen mij helaas om deze zaak opnieuw in de Kamer te bespreken.’

Lees ook

Dossier Zuydewijn: Rutte zwijgt over rol prins Bernhard

Prins Bernhard wilde De Roy van Zuydewijn ‘onschadelijk maken’