Politiek

SP blijft dwarsliggen

28-09-2013 12:06

Met update – Als het aan SP-senator Tiny Kox ligt, zal zijn partij maandag niet meedoen aan het overleg tussen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en de financiële woordvoerders van de oppositiefracties. In het radioprogramma Tros Kamerbreed zei Kox zaterdag dat het volgens hem weinig zin heeft mee te praten, zolang het kabinet vasthoudt aan een extra bezuiniging van 6 miljard in 2014 en andere plannen die de SP vierkant afwijst. Hij zei erbij dat het aan partijleider Emile Roemer is om daarover te beslissen. Update 13.33 –  SP Kamerlid Arnold Merkies bevestigt aan het ANP dat de partij niet meedoet aan het overleg maandag.

SP steunde PVV-motie van wantrouwen

De SP steunde afgelopen weken een motie van wantrouwen tegen het kabinet van de PVV. Die partij heeft al laten weten niet mee te doen aan het overleg met Dijsselbloem. De PvdA-minister moet proberen steun te krijgen van (een deel van) de oppositie, omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft.

Dijsselbloem ontvangt de financieel woordvoerders maandag op zijn ministerie. an één partij is in elk geval bekend dat ze niet zal komen. De PVV van Geert Wilders zal niet bij het gesprek zijn.

 

Rutte hoopvol…

Premier Mark Rutte hoopt tot concrete afspraken te komen, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Hij blijft vol goede moed over de gesprekken. Hij zei de kans dat het overleg gaat slagen ‘aanzienlijk’ is. Rutte houdt vast aan de bezuiniging van 6 miljard. Wel is over de invulling te praten. En het sociaal akkoord mag niet worden opgeblazen. Onder meer het CDA en D66 willen juist belangrijke wijzigingen aanbrengen in het sociaal akkoord.

… en Zijlstra verwacht deelakkoorden

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei in Nieuwsuur dat er maandag moet worden gekeken of het kabinet en een of meer oppositiepartijen tot een alomvattend akkoord kunnen komen of dat er deelakkoorden moeten worden gesloten. Zijlstra denkt dat laatste. “Deze week is belangrijk om een eerste beweging te maken. We zullen aan het eind van deze week denk ik niet op alle onderwerpen eruit zijn.”