Politiek

Black Bulls voor de betuttelende Bonte

27-09-2013 17:00

De aanloop naar de campagne voor de gemeenteraden in 2014 is weer begonnen. Zo pleitte Groenlinks-raadslid Arno Bonte deze week voor een einde aan allerlei ‘betuttelende verbodjes’. Totaal hypocriet natuurlijk, omdat dezelfde Bonte al jaren een media offensief voert voor een vuurwerkverbod. Maar goed nieuws! Hoewel de autoriteiten het nog niet allemaal doorhebben, mag er vanaf 1 juli van dit jaar voortaan het hele jaar door vuurwerk worden afgestoken!

Nieuwe regels

Voorheen mocht vuurwerk slechts eind december en op oudjaaravond. Echter, sinds de nieuwe regelgeving mag al het vuurwerk tot 7.5 gram kruit het hele jaar door afgestoken en verkocht worden. Dat betekent dat bijvoorbeeld Bengaals vuur, fonteinen, grondbloemen, black bulls en flitspaaltjes het hele jaar door legaal zijn. De ideale mogelijkheid om een feestje wat spannender te maken. Het Vuurwerkbesluit en de Regeling aangaande consumentenvuurwerk (RACT) lijken hierin duidelijk. Tot je zelf een feestje hebt, en de autoriteiten vraagt naar hun oordeel, omdat de regels ronduit multi-interpretabel zijn. Na een mail richting 15 bureaus Halt, de politie, het OM, importeurs, informatie rijksoverheid, refoweb en een tweet naar 20 wijkagenten, begon een bizarre discussie, met uiteindelijk een duidelijke uitkomst.

Wijkagenten en social media

Sinds enkele jaren zijn steeds meer wijkagenten zich gaan melden op de social media. In veel gevallen is dit een positieve ontwikkeling en zorgt het voor snel contact met de inwoners van de betreffende wijk. Echter, ook wijkagenten blijken in staat tot beginnersfouten en lijken niet altijd te beseffen dat ze niet als persoon spreken, maar als wijkagent. Na deze tweet aan twintig van hen:

kwamen er al gauw diverse reacties binnen. Enkele agenten deden het enige juiste en meldden dat ‘ze het na moesten vragen’ of ‘ er op terug kwamen’. Maar verder kwam er vooral een kakofonie aan onjuiste informatie en durfde het milieuteam vd politie na een doorgestuurde vraag door de politie Almelo zelfs wikipedia als bron te vermelden. Ook gingen agenten op mijn instigatie in discussie, bleken wetten opeens heel moeilijk te zijn en blijkt dit 12+ vuurwerk opeens ‘kindervuurwerk’. De wijkagent uit Hillegom spande de kroon. Volgens hem mocht alleen vuurwerk onder 12jaar, lag het aan de vragensteller dat zijn antwoord niet duidelijk was en moest je voor vuurwerk buiten categorie1 een vergunning hebben, terwijl volgens Europese regelgeving bepaald cat2 vuurwerk ook gewoon mag.

 Vanzelfsprekend waren de reacties van de verschillende instanties niet eenduidiger. Een publieksvoorlichter van Informatie Rijksoverheid (naam bij redactie bekend), het nieuwe Postbus51, mailde heel kort dat het totaal niet werd toegestaan. Kwalijk en gevaarlijk, omdat de autoriteit van Informatie Rijksoverheid eigenlijk buiten kijf dient te staan. Ook kwamen de bureaus Halt, die er soms weken over deden om te reageren, met verschillende antwoorden. 11 van de 15 Bureaus Halt reageerden zelfs helemaal niet, bij anderen reageerde de secretariaatsmedewerker of de jurist.

Zelfs God zit ernaast

Er zijn tegenwoordig steeds meer websites waar je vragen kwijt kunt, die dan op de website worden beantwoordt. Bijvoorbeeld gratisadviseurs.nl. Zij gaven uiteindelijk het juiste antwoord. De vraaghetdepolitie.nl website mailde terug: ‘dit is een jongerenwebsite van de politie over veiligheid. Deze vraag valt niet onder die categorie’. Zeer ongeloofwaardig, omdat de website vol staat met informatie over het betreffende onderwerp. Zelfs God heeft het in deze niet makkelijk, aangezien Refoweb stelt dat de aandacht na oudjaarsnacht ergens anders moet liggen. De kerk zal dan ook tevreden zijn dat de enige echte autoriteit op dit gebied, het vuurwerkteam van de politie, uiteindelijk duidelijk maakte dat voortaan het hele jaar vuurwerk afsteken geen enkel probleem is:

Veel plezier dus tijdens feestjes, bestellen kan bij verschillende Nederlandse leveranciers het hele jaar door!

Tim van Lieshout (29) houdt van vuurwerk en kan slecht tegen Groenlinkse hypocrisie. Vanavond laat stookt hij flink wat categorie1 vuurwerk tijdens een weekendje weg in de Achterhoek. Hij doet de groeten aan Arno Bonte.