Politiek

Roma-register Zweedse politie is goed plan

23-09-2013 13:05

In Zweden zijn de ijverige politieagenten bezig met het aanleggen van een Roma-register. Een lijst van Roma-mensen die alleen op basis van hun afkomst op de lijst worden gezet. Er is, volgens de insiders, geen sprake van dat mensen zonder crimineel verleden niet op de lijst komen. Meer informatie treft u hier.

Eigenlijk is het wel een goed idee, het aanleggen van een gericht register waardoor criminelen sneller gepakt kunnen worden. Vroeger hadden we de bajes nog, maar nu ook die steeds voller dreigt te lopen is een enkelband en een register natuurlijk een prima alternatief.

Er klinken natuurlijk ook stemmen die ‘discriminatie’ mompelen.

Probleem?

Terwijl in de Roemeense stad Craiova de politie een door zigeuners overheersende wijk niet in durven gaan omdat ze slechter bewapend zijn, maakt West-Europa zich druk over de vraag of het wel of niet discriminerend is een Roma-register aan te leggen. Ondertussen worden Roma-families naar West-Europa gestuurd om geen 20 maar 300 mobieltjes te jatten en naar Oost-Europa te exporteren. Maar West-Europa weet nog niet helemaal of het nou om Roemenen, Bulgaren of Serven gaat.

Wat is dan het probleem van zo’n register?

Voorzorg

Met het doelgericht ordenen van de groep kan er ook doelgericht worden aangepakt. Dat is geen discriminatie of racisme, dat is gewoon een voorzorg. Immers, zij die op de lijst staan hebben zelf in de hand of ze de wet overtreden en of ze de criminaliteit in gaan.

Waar het om gaat is dat de Roma-groep een risicogroep is. Dat is gewoon een statistisch gegeven. Zo valt trouwens tegenwoordig ook al in de Vrij Nederland te lezen.

Europees Roma-register

Een Roma-register zou Europees moeten worden aangelegd. Wel met de volgende aanpassing: laat de Roma’s die geen vlieg kwaad doen, geïntegreerd zijn in de samenleving en nooit op het criminele pad zijn geweest ook niet langer op zo’n lijst staan. Dat lost toch niets op. Risicogevallen ja, die mogen erop.

De eerste de beste Roma die met een gestolen telefoon wordt aangetroffen: op de lijst. Indexeren! Alleen op die manier is het mogelijk een enorm internationaal probleem de kop in te drukken.