Politiek

Beeld: PVV-demonstratie tegen bezuinigingen

21-09-2013 16:28

Met update: omstreden Prinsenvlaggen – De SP deed Amsterdam, de PVV Den Haag. Op de Haagse Koekamp sprak Geert Wilders zijn achterban toe. De hoofdboodschap: premier Mark Rutte (VVD) moet opstappen omdat hij ‘Nederland kapotmaakt’.

PVV 2

Demonstranten droegen witte ballonnen en spandoeken met teksten als ‘Rutte, Nederland kotst van je’ en ‘Mark moet oprutte’. Er was veel politie op de been met ME-busjes en politiepaarden. Op de Koekamp werd één man gearresteerd die zich niet kon legitimeren. Na Wilders’ toespraak liep het terrein snel leeg. De schattingen over de opkomst lopen uiteen van 1000 (politie) tot 2000 (PVV).

PVV 1

Op het Spuiplein, een paar honderd meter verderop, hield de Anti-Fascistische Actie (AFA) een tegendemonstratie. Daar waren tientallen mensen op afgekomen. De politie arresteerde op het Spuiplein twee mensen die vervelend deden en niet wilden vertrekken. Volgens een woordvoerder van AFA waren het ‘twee bekende rechts-extremisten die een kijkje kwamen nemen’.

PVV 3

Update 17.25 uur – Via Twitter een foto van PVV-aanhangers die de Prinsenvlag voeren. De Prinsenvlag, met de kleuren oranje, wit en blauw (oranje-blanje-bleu) werd in de Tachtigjarige Oorlog gedragen door de aanhangers van Willem van Oranje, in de strijd tegen de Spanjaarden. Aan het eind van de jaren dertig werd de vlag als nationalistisch symbool ingelijfd door de NSB. In 2011 ontstond er een relletje omdat de vlag op de PVV-burelen hing. Nadat dagblad Sp!ts daar aandacht aan besteedde werden deze verwijderd.

PVV 4

(Foto: Ruben van Vliet)