Politiek

‘Premier’ Timmermans prijst leiderschap Amerikanen

20-09-2013 16:37

Het ANP bericht vanuit Washington D.C. dat Nederland en de Verenigde Staten precies op één lijn zitten wat betreft de aanpak van Syrië. Dat bleek vrijdag na een gesprek in Washington tussen minister minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

‘Wat we kunnen doen om u te steunen, zullen we doen’

“We zitten precies op één lijn. Wat we kunnen doen om u te steunen, zullen we doen”, zei Timmermans na het gesprek in een kort persmoment. Kerry, die Timmermans per ongeluk de premier van Nederland noemde, stelde dat Nederland vanaf het begin een grote steun voor de VS is geweest in de pogingen om Syrië te ontdoen van chemische wapens.

‘Zonder uw leiderschap was het niet gelukt’

Timmermans feliciteerde Kerry met het ‘leiderschap’ van de VS in de kwestie-Syrië. “We kijken nu naar het weghalen van chemische wapens uit Syrië, wat niet gebeurd zou zijn zonder uw leiderschap.” Timmermans en Kerry zijn het ook eens over de resolutie die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet gaan aannemen over Syrië. De tekst moet ‘zeer stevig’ zijn en ervoor zorgen dat de Syrische president Bashar al-Assad doet wat hij belooft.

PRISM

Hij stelde in het gesprek ook de zorgen en onrust aan de orde die in Nederland leven over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Timmermans heeft volgens zijn woordvoerder Kerry opgeroepen met andere landen een dialoog te voeren over PRISM.