Politiek

020 negeert Plasterk, houdt vast aan 1500 euro voor deelraadsleden

20-09-2013 15:07

Amsterdam houdt vast aan een vergoeding van 1500 euro voor leden van de nieuwe bestuurscommissies die de stadsdelen straks gaan vervangen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maakte bezwaar tegen de verhoging en zei afgelopen zomer de Tweede Kamer toe Amsterdam aan te spreken op het plan. GroenLinks-wethouder Andrée van Es bedacht daarom een list waardoor de ‘nieuwe’ deelraadsleden alsnog aan hun 1500 euro kunnen komen: meer vergaderen.

Meer vergaderen tot een maximum van 1500 euro

Maandelijks zouden de leden 1500 euro ontvangen voor één vergadering. Van Es heeft nu twee types vergaderingen bedacht: de ‘reguliere’ en de ‘bijzondere’. Die laatste is geen ‘besluitvormende’ vergadering maar van ‘adviserend, voorbereidende of participatieve aard’.  De reguliere vergadering levert 500 euro op, de bijzondere 250 euro. Vervolgens schrijft Van Es aan de gemeenteraad dat de leden van de bestuurscommissies zoveel mogen vergaderen als ze willen, maar dat de maximale uitkering 1500 euro bedraagt. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad in het bezit van ThePostOnline.

SP wil opheldering van Plasterk

SP-Kamerlid Ronald van Raak is ontstemd:  “Ze zijn in Amsterdam net zolang wezen puzzelen totdat ze op die 1500 euro uitkwamen. Dat noem ik graaibeleid, dit is exorbitant”, zegt hij tegen ThePostOnline. Van Raak stelt Kamervragen aan Plasterk. “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Amsterdam Plasterk gewoon gepasseerd heeft. Ik kan mij niet voorstellen dat hij het hier mee eens is. ”

Het voorstel van Van Es leest u hieronder

Es