Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Prinsjesdag in aantocht, maar geen verschuivingen

15-09-2013 11:00

De twee regeringspartijen blijven er vlak voor Prinsjesdag stabiel, maar zeer zwak voor staan. PvdA-kiezers van een jaar geleden geven voor ongeveer een kwart aan dat ze nu nog steeds PvdA zouden stemmen. VVD kiezers doen dat voor nog maar ruim een derde. Cijfers die ongekend zijn voor grote partijen en helemaal relatief kort na verkiezingen.

peiling-15-sept-2013

All-time low

De afgelopen week zakten PvdA en VVD nog ieder 1 zetel weg, waarmee de Partij van de Arbeid op een all-time low uit kwam. De PVV steeg die week een zetel en verstevigde haar positie als veruit grootste partij in de peilingen. D66 is op dit moment vergelijkbaar met de VVD: ieder 19 zetels.

Wat gebeurt er na Prinsjesdag?

Aan de vooravond van Prinsjesdag zien we in de peiling (pdf), ondanks het feit dat een aantal besluiten al bekend zijn geworden, geen verschuivingen. De grote vraag is of dat na dinsdag nog steeds zo is.

Is het niet zo dat degenen die nu nog VVD en PvdA zeggen te stemmen de harde kern is van die partijen? En wat zou er gaan gebeuren met de voorkeur voor de partijen als de economie wel weer aantrekt?

 

Titelfoto: De Bereden Ere-Escorte van de Koninklijke Marechaussee oefent voor prinsjesdag, onder andere met de scarey man, een vogelverschrikker waar lucht in geblazen wordt. (Martijn Beekman / ANP)