Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: positie premier en coalitie slechter dan ooit

08-09-2013 11:00

Bijna 1 jaar na de verkiezingen en kort voor Prinsjesdag is de positie van deze coalitie en de premier zwakker dan ooit. In 37 jaar van peilingen is er nooit eerder een dergelijke electorale situatie aangetroffen t.a.v. regeringspartijen of een premier.

peiling_8sept

Zowel PvdA als VVD zakken (weer) 1 zetel weg. De PvdA staat daarmee op 11 zetels, een all-time low. De VVD staat op 19 zetels een score die het laatst voorkwam rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Alleen in oktober 2009 stonden PvdA+VVD op 30 zetels. De PVV stijgt 1 zetel door naar 32 zetels, waarmee deze partij veruit de grootste partij is. De ene zetel stijging bij D66 (naar 19) betekent dat deze partij gelijk staat aan de VVD.
 
De aanschaf van de JSF kent weinig steun onder de kiezers en ook niet onder de kiezers van de PvdA. 25 procent van de Nederlands vindt dit nu een goede keuze. Bij de PvdA is 21 procent. 65 procent van de PvdA-kiezers uit 2012 vindt dat de PvdA moet weigeren met deze aankoop in te stemmen, ook als dit zou betekenen dat het kabinet gaat vallen.

Schoorede

Ten slotte zijn er in het onderzoek (pdf) vragen gesteld over de Minister President naar aanleiding van zijn HJ-Schoorede. 32 procent van de kiezers denkt dat Mark Rutte een visie heeft over wat er met Nederland in de toekomst moet gebeuren. Bij de VVD-kiezers is dat 56 procent en bij de PvdA-kiezers is dat 23 procent. Hoewel 71 procent van de kiezers hem een goede spreker vindt, geeft 55 procent aan hem ongeschikt te vinden als premier. En maar 21 procent vindt hem op dit moment de juiste man op de juiste plaats. 65 procent van de VVD-kiezers vindt dat hij de uitgangspunten van de VVD verkwanselt.

Meerderheden in de Eerste Kamer

31 procent van de kiezers vindt het een goed idee om een partij of partijen op te nemen in de regering om een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen. Maar 37 procent van de kiezers denkt dat dit kabinet in de huidige samenstelling over een half jaar nog bestaat. Maar 29 procent wil dat dit kabinet dan nog bestaat. De VVD-kiezers zijn wat positiever (resp. 48 procent en 41 procent) dan de PvdA-kiezers uit 2012 (44 procent en 33 procent).

Gezien de discussies rondom het verkrijgen van een mogelijke meerderheid binnen de coalitie in de Eerste Kamer is wel interessant te wijzen op het feit dat in mei 2015 de nieuwe Eerste Kamer wordt samengesteld. Dan  is het nog bijna 2 jaar voordat de volgende verkiezingen plaats vinden. Als VVD + PvdA niet aanzienlijk aantrekken in aanhang onder de kiezers dan zal het verkrijgen van meerderheden in de Eerste Kamer na mei 2015 nog veel moeilijker worden dan het nu al is. De huidige samenstelling van de Eerste Kamer impliceert een landelijke score voor VVD+PvdA van ongeveer 60 zetels in plaats van de 30 die er nu zijn.