Politiek

Kamer omzeilt boycot kabinet hoorzitting AIVD

06-09-2013 11:10

De Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken gaat binnenkort op bezoek bij de AIVD en de Britse inlichtingendienst MI5. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak tegen ThePostOnline. De werkbezoeken zijn een gevolg van de weigering van het Kabinet om mee te werken aan de hoorzitting komende woensdag over de bezuinigingen op de AIVD. Van Raak: “Je kan niet voorkomen dat het parlement zich informeert, dat is de basis van onze democratie.”

Plasterk cums suis blokkeerden hoorzitting

De commissie wilde met de top en medewerkers van de inlichtingendiensten praten over de bezuinigingen op de inlichtingendienst. Veiligheidsministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Hennis (Defensie) gaven hun spionnenchefs geen toestemming aan te schuiven bij de hoorzitting.

Docters van Leeuwen, Bot en Colijn wel naar de Kamer

De hoorzitting gaat echter wel door, de werkbezoeken aan de AIVD en MI5 zullen op een later moment plaatsvinden. Te gast zijn onder meer oud BVD-chef Arthur Docters van Leeuwen, Ben Bot en Ko Colijn namens Clingendael, Rob de Wijk van The Hague Centre for Strategic Studies en cybercrime-specialist Ronald Prins van Fox-It.

De AIVD moet vanaf volgend jaar gaan bezuinigen. Dat zal oplopen tot 70 miljoen in 2018. Ook verdwijnen er 200 arbeidsplaatsen bij de geheime dienst. Dit leidde vorige maand tot onrust bij medewerkers van de AIVD.

Lees ook:

Het grote geheim van Ronald Plasterk (2)