Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Coalitie nog verder weggezakt

01-09-2013 11:00

De peiling van vandaag laat zien dat de twee regeringspartijen ieder weer 1 zetel zijn weggezakt. Daarmee komt de PvdA op 12 zetels. De laagste score die ooit voor deze partij in deze peiling is waargenomen. Het vorige moment dat de PvdA een all-time low haalde was bijna vier jaar geleden, in oktober 2009, toen stonden zijn op 13 zetels. De PvdA zat op dat moment in de regering, het begrotingstekort was sterk opgelopen door de crisis die in september 2008 was uitgebroken. Er werden op Prinsjesdag 2009 grote bezuinigingen aangekondigd, 5 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. De PvdA bleef het destijds slecht doen in de peilingen tot vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, toen het kabinet over de missie naar Uruzgan was gevallen.

peiling-1-sept-2013

De twee regeringspartijen staan nu samen op 32 zetels, de laagste score sinds de verkiezingen, die bijna een jaar geleden werd gehouden (-47 zetels). De PVV en het CDA stijgen ieder 1 zetel. Hiermee komt de PVV op 31 zetels. De hoogste score sinds november 2010, kort na de vorming van het vorige kabinet. Verdere details vindt u in de peiling van deze week. (pdf)

Verlies PvdA het grootste bij traditionele achterban

Het verlies van de PvdA is het sterkst in de groep waar de PvdA in het verleden zijn grootste aanhang vandaan haalde; kiezers met een relatief laag inkomen en relatief lage opleiding.
Van degenen uit die groep die in september 2012 PvdA koos geeft nu nog minder dan 20 procent aan PvdA te kiezen. Circa 15 procent van deze groep PvdA-kiezers van 1 jaar geleden geeft nu aan de PVV te verkiezen. Een hoger cijfer dan ooit.

Over gehele linie minder vertrouwen in fractievoorzitters

Het vertrouwen in de fractievoorzitters is wederom gemeten en wordt vergeleken met de cijfers van een half jaar en ongeveer een jaar geleden, zoals uit de bijlage blijkt. Allereerst valt op dat over de gehele linie de cijfers (fors) aan het dalen zijn. De grootste daling zien we bij Diederik Samsom. Hij scoort nu nog maar 3,9, meer dan 2 punten lager dan 1 jaar geleden. Toen stond Samsom bijna 3 punten voor op Wilders en nu staat hij iets onder Wilders.