Politiek

Tapen van vergaderingen doet PvdA al sinds jaren 80

30-08-2013 11:21

De PvdA neemt de fractievergaderingen in de Tweede Kamer al sinds halverwege de jaren tachtig op, liet een woordvoerder van de partij vrijdag weten. Volgens hem staat het opnameapparaat op tafel en zijn alle fractieleden daarvan op de hoogte. De opnames worden gebruikt als notulen. 

De Telegraaf meldde vrijdag dat de vergaderingen worden opgenomen. Volgens de krant zouden zes Kamerleden die zich verzetten tegen strafbaarstelling van de illegaliteit onlangs zijn geconfronteerd met een opname van een fractievergadering waarin ze zonder commentaar akkoord gingen met deze omstreden afspraak uit het regeerakkoord.

De krant kopt dat er ‘KADAVERDISCIPLINE’ heerst bij de fractie. PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zegt zich niet te herkennen in die kop. Toen zij nog Kamerlid was, wist ze dat de fractievergaderingen werden opgenomen.

Ook andere PvdA-bewindslieden onderstreepten dat vrijdag. Zowel minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) als Jet Bussemaker (Onderwijs) weet dat fractievergadering sinds jaar en dag worden opgenomen. Beiden waren in het verleden Kamerlid. Volgens Plasterk ging dat opnemen heel openlijk. ,,Er stond een recorder.”

Plasterk vindt dat er ,,nieuws gezocht wordt waar dat niet is”.

Eerder deze week stapte Myrthe Hilkens uit de PvdA-fractie. ,,De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven”, verklaarde ze.

Hilkens had veel moeite met het strafbaar stellen van illegaliteit. Ze was het tweede sociaaldemocratische Kamerlid dat in korte tijd opstapte.

In juni vertrok Désirée Bonis omdat ze zich niet kon vinden in het buitenlandbeleid. Dat wordt volgens haar bepaald door coalitiepartner VVD

Anp