Politiek

Luier-gate: pakken VVD en PvdA luiers van bejaarden af?

29-08-2013 10:47

Poep – excusez le mot- aan de ventilator hedenochtend inzake het recht op een schone luier voor bejaarden. ‘Kabinet trekt recht op schone luier weer in’, kopte de Volkskrant donderdagochtend. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) is de kwade pief: hij trekt volgens de krant de Beginselenwet Awbz-zorg terug. PVV, SP en 50Plus reageren furieus. Het recht op een schone luier is in het geding!

Maar wie het artikel van onderen naar boven leest ziet dat er weinig aan de hand is. De laatste alinea is namelijk cruciaal.

De Raad van State, die bij elk wetsvoorstel juridisch advies geeft, oordeelde vernietigend over het voorstel omdat het hulpbehoevenden in wezen geen nieuwe rechten verschafte. Alles is volgens de raad eigenlijk al wettelijk geregeld.

‘Toegevoegde waarde onduidelijk’

De Raad van State bekeek het voorstel – een gevolg van het gedoogakkoord tussen VVD, CDA en PVV – in de zomer van 2011. Die schreef vervolgens:  “Een aantal gespreksonderwerpen dat betrekking heeft op het inrichten van het eigen leven, zoals dagelijkse hygiënische verzorging en een respectvolle bejegening, is toegevoegd.  Uit de toelichting wordt niet duidelijk wat de toegevoegde waarde van dit wetsartikel ten opzichte van de bestaande regeling is. Dit geldt eveneens voor de nieuw voorgestelde onderwerpen, nu deze blijkens de toelichting in veel gevallen al aan bod komen tijdens de zorgplanbespreking. Voor deze onderwerpen is aangesloten bij de bestaande Kwaliteitskaders voor de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg.”

‘Eigenlijk probleem wordt niet opgelost’

Daarbij merkt de Raad van State ook op dat de wet niets doet aan het eigenlijke probleem: ‘tijdgebrek bij het personeel’. Ze wijst erop ‘dat tijdgebrek bij het personeel en gebrek aan privacy en autonomie niet worden opgelost met een wettelijke regeling van het recht op zorgplanbespreking en nieuwe wettelijke rechten. In hoeverre de versterking van de positie van de cliënt vervolgens ook werkelijk van invloed is op de kwaliteit van zorg, wordt uit de toelichting op het wetsvoorstel niet duidelijk’.

De problemen in de zorg teruggebracht tot een luier. Het klinkt leuk maar blijkt een natte wind.