Politiek

Asscher weet niet van wie UWV panden huurt

19-08-2013 13:06

Volgens minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zijn  de anonieme eigenaren van de panden van uitkeringsinstantie UWV Nederlands en Duits. De frisse jongens en meisjes van Quote achterhaalden echter dat dit niet klopt; nu blijkt dat van in ieder geval drie UWV-panden de eigenaar Amerikaans is. Maandelijks worden dus tonnen huurpenningen overgemaakt en niemand bij het UWV óf het ministerie van Sociale Zaken weet waar dat geld terecht komt. De SP wil opheldering.

Drie panden die worden gehuurd door het UWV, in Heerlen, Hilversum en Alkmaar, zijn recent verkocht aan de Amerikaanse belegger Fortress.

Ministerie heeft geen idee over eigenaren

Minister Asscher lijkt het echter allemaal niet zo veel te kunnen schelen. Zijn woordvoerder zegt tegen Quote dat het UWV geen onderzoek doet naar de organisatie- en financiële structuur van de groep waartoe de verhuurder/eigenaar eventueel behoort. Evenmin wordt onderzoek gedaan naar de identiteit en de (fiscale) vestingplaatsen van de directe of indirecte aandeelhouders van de vennootschappen waar UWV van huurt. Dat bevestigt het beeld dat het ministerie geen idee heeft hoe het met het vastgoed geregeld is.

SP: dit gaat over premie- en belastinggeld!

Dat is tegen het zere been van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt die de minister al eerder kritisch bevraagde. “Het gaat hier om premie- en belastinggelden. Dat is de volledige verantwoordelijkheid van Asscher”, zegt Ulenbelt maandag tegen ThePostOnline. De SP’er wil nu ‘van A tot Z’ weten naar wie dat geld nu precies gaat. `Het UWV huurde al eerder van bedrijven die het niet al te nauw nemen met de regels. Daar moet je niet van willen huren.”

Dubieuze investeerders

Ulenbelt doelt op de vorige eigenaren van de panden: de gebroeders Gertner die onder andere betrokken waren bij Katanga Mining in Congo, waar ook het niet minder omstreden Quote 500-lid John Bredenkamp bij betrokken was. Katanga delft cobalt. De mijnbouw in Congo wordt gezien als een van de aanjagers van burgeroorlogen en opstanden in het land.

Hoe zit het met de Rijksgebouwen?

“Dit brengt mij wel op een idee”, zegt Ulenbelt maandag. “Asscher weet dus niet van wie het UWV huurt. Ik vraag mij nu ook af hoe dat zit met minister Stef Blok.” Blok (VVD) is als minister van Rijksdienst verantwoordelijk voor de Rijksgebouwendienst. Eerder deze zomer maakte hij bekend 30 procent van het overheidsvastgoed te zullen afstoten. “Wellicht moeten we in de gaten houden naar wie die panden precies gaan. Om soortgelijke situaties met het UWV te vermijden.” Ulenbelt gaat vervolgvragen stellen, wordt vervolgd.