Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: situatie stabiel

04-08-2013 11:12

De laatste 2 maanden is er sprake van een stabiele situatie. De verschuivingen van week tot week zijn heel klein. Ook de afgelopen twee weken is dat het geval. PvdA en VVD liggen dicht bij het laagste punt van de laatste 3,5 jaar, waardoor de indruk ontstaat dat deze 35 zetels samen een soort ‘harde kern’ is voor deze twee partijen. Bij PVV, SP, D66 en 50PLUS lijkt het erop dat de huidige score dicht bij het mogelijke maximum ligt voor deze periode.zetels

In de aanloop naar Prinsjesdag zal weer nieuwe informatie beschikbaar komen over de begroting 2014 en de nieuwe bezuinigingen. Ik denk niet dat dit veel effect zal hebben op de electorale krachtsverhoudingen. De situatie voor de kiezers lijkt weinig te verschillen van die van de afgelopen maanden.

Verkiezingen 2014, wie gaan stemmen?

In het bijgaande rapportje wordt ingegaan op de relatie tussen het huidig stemgedrag en het electorale gedrag bij de verkiezingen in 2014: gemeenteraad en Europees Parlement. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS geven veel minder aan op te gaan komen bij die verkiezingen dan de kiezers van VVD, PvdA, CDA en D66. Dat zal nog versterkt worden door het feit dat de PVV maar in een heel klein aantal gemeenten meedoet en 50PLUS helemaal niet (maar er zullen weer wel lokale ouderenpartijen mee gaan doen). 14 procent van de PVV-kiezers geeft aan dan VVD te stemmen.

zetels2

PvdA en VVD toen en nu

Daarbij is het van belang te beseffen dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 de landelijke electorale positie van VVD en PvdA sterk verschilde van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2012.

Begin maart 2010 stond de VVD in de landelijke peiling op ongeveer 20 zetels. (Dus vrijwel hetzelfde als vandaag). De aangegeven effecten van de opkomst en het niet meedoen van de PVV in vrijwel alle gemeenten zou ervoor zorgen dat de VVD als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden overall eerder wat zal winnen dan verliezen ten opzichte van maart 2010.

De PvdA stond begin maart op circa 25 zetels (had net een behoorlijke spurt gemaakt na de val van het kabinet minder dan 2 weken voor de gemeenteraadsverkiezingen). Als er niets meer zou veranderen ten opzichte van vandaag dan zou de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen overall wel verliezen. Maar dat zal een veel kleinere daling zijn dan die we nu waarnemen bij de landelijke peiling t.o.v. de Tweede Kamerverkiezingen 2012.

EP-verkiezingen een referendum over Europa?

Wat de Europese Parlementsverkiezingen betreft is de grote vraag of die verkiezing al dan niet een soort referendum gaat worden over de Europese Unie en/of de euro. Als dat niet gebeurt dan zou de opkomst wel eens door de 30 procent heen kunnen zakken. Maar als het wel gebeurt (en die kans lijkt vrij groot) dan zou die opkomst wel eens over de 40 procent kunnen stijgen met een extra electorale impuls voor zowel de partijen die zich uitgesproken tegen of voor de Europese Unie/Europa uitspreken.

Legalisering van wiet

Ten slotte is gevraagd of Nederland dezelfde wet zou moeten aannemen als deze week is aangenomen over de legalisering van wiet in Uruguay.  Dan blijkt er een meerderheid te zijn van 54 procent tegen 38 procent om een dergelijke wet ook in Nederland aan te nemen.