Politiek

SP: kreeg AIVD óók geld van NSA?

02-08-2013 10:53

De SP laakt het zwijgen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over de stroom aan onthullingen over de Amerikaanse NSA en PRISM. Ook wil SP-Kamerlid Ronald van Raak weten of de AIVD geld heeft gekregen van de NSA.

115 miljoen euro

Donderdag werd bekend dat de NSA in drie jaar tijd zeker 115 miljoen euro betaalde aan de Britse inlichtingendienst GCHQ. In ruil daarvoor kreeg de NSA inspraak in de activiteiten van GCHQ. Van Raak wil nu weten of de AIVD óók geld heeft gekregen van de Amerikanen. Ook wil hij weten of andere buitenlandse geheime diensten of organisaties in de afgelopen 68 jaar hebben bijgedragen aan de financiering van Nederlandse geheime diensten, om welke bedragen dit ging en welke afspraken hierbij zijn gemaakt.

‘Waarom blijft Plasterk zo oorverdovend stil?’

Van Raak: “In ruil voor dit geld kregen de Amerikanen waarschijnlijk toegang tot gegevens, leverden de Britten hen diensten en stelden de Britten niet te veel kritische vragen. Ik wil weten of de NSA ook mede-financier is van de AIVD. Ook wil ik weten waarom minister Plasterk zo oorverdovend stil blijft. Terwijl bijvoorbeeld de Duitse regering opheldering blijft vragen bij de Amerikanen, laat onze regering elke nieuwe onthulling over het wangedrag van de Amerikanen gedwee over zich heenkomen. De veiligheid van onze burgers is een verantwoordelijkheid van onze regering. Dat kunnen we niet uitbesteden aan de Amerikanen, die zich weinig gelegen laten liggen aan onze regels en wetten of aan de privacy en veiligheid van onze burgers.”

Lees ook: SP wil opheldering over AIVD-onderzoek naar politicus