Politiek

Asscher: zorgelijk dat islam als bedreigend wordt ervaren

10-07-2013 14:33

Met update – Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het zorgelijk dat Nederlanders de islam als bedreigend ervaren. “De toenemende zichtbaarheid van de islam in onze samenleving, de andere tradities en opvattingen, en de associatie met geweld en radicalisering hebben ertoe geleid dat een deel van de mensen de islam als een bedreiging is gaan ervaren. Dat laatste is een zorgelijke ontwikkeling omdat dit de samenhang en stabiliteit in de samenleving bedreigt.” Dat schrijft Asscher in antwoord op Kamervragen van de PVV.

PVV-leider Geert Wilders wilde van Asscher weten hoe hij het onderzoek van Maurice de Hond beoordeelt dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat er geen immigranten meer uit islamitische landen zouden moeten worden toegelaten en dat er een stop moet komen op de bouw van nieuwe moskeeën.

Geen principiële bezwaren tegen nieuwe moskeeën

Het kabinet is volgens Asscher niet voornemens in te gaan op de wens van de PVV voor een bouwverbod voor moskeeën. “De Nederlandse Grondwet geeft iedereen het recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, inclusief het recht om in een gebedshuis of op een vergelijkbare locatie het geloof uit te oefenen. Dit geldt voor aanhangers van alle religies. Dit kabinet heeft geen principiële bezwaren tegen nieuwe moskeeën wanneer hier vanuit de samenleving behoefte aan bestaat. Het is aan gemeenten om te bepalen of er al dan niet een nieuwe moskee binnen de gemeentegrenzen komt”, aldus Asscher.

Geen stop op immigratie uit islamitische landen

Daarnaast is het kabinet niet voornemens om immigranten uit islamitische landen tegen te houden. Asscher schrijft daarover: “De vreemdelingenwet bepaalt onder welke voorwaarden iemand in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning in Nederland. Uit welk land iemand afkomstig is, is op zichzelf genomen niet relevant voor het al dan niet toekennen van een verblijfsvergunning in Nederland.”

Geen verband tussen islam en terreur

Volgens Asscher bestaat er geen verband tussen de islam en de terreurdaden in Boston, Londen en Parijs. “Het gegeven dat de vermeende daders van deze inderdaad verwerpelijke terreurdaden het Islamitische geloof aanhangen zegt mij niets over de aard van het Islamitische geloof als zodanig.”

‘Geloven is vrij’

De vraag van Wilders of het kabinet het islamitische geloof wel of geen verrijking voor de Nederlandse samenleving vindt, is voor Asscher ‘geen relevante vraag’. “In Nederland is er vrijheid van godsdienst. Het staat mensen vrij welk geloof dan ook aan te hangen en te belijden. Deze vrijheid is een essentieel element van de democratische rechtstaat die Nederland is. Ik zie dit als een groot goed”, schrijft de bewindsman.

Update 15.03 – Nog meer religieus/politiek nieuws. Oud-PVV raadslid Arnoud van Doorn beleeft zijn eerste ramadan. Hij zegt zijn eerste ramadan als moslim ‘erg spannend‘ te vinden.