Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Ernstige vertrouwenscrisis bij electoraat

07-07-2013 11:00

Omdat VVD en PvdA deze week allebei een zetel zijn gedaald staan beide partijen nu op de laagste score sinds de verkiezingen. Samen hebben ze nog 35 zetels, vrijwel de helft van de score bij de verkiezingen 10 maanden geleden. Zo’n lage score hebben deze partijen voor het laatst eind 2009 gehad. Gecombineerd met de lage vertrouwenscijfers in regering, ministers en fractievoorzitters kan nu vastgesteld worden dat er een ernstige vertrouwenscrisis is in het electoraat tegenover de regering en vrijwel alle politici. En dan moeten na de zomer nog een aantal ingrijpende bezuinigingsmaatregelen komen.

peiling-07-juli-2013

PVV is de grootste partij, gevolgd door de SP. PvdA staat nu gelijk met CDA op de gedeelde vijfde plaats, na VVD en D66. Deze twee partijen zijn ieder maar enkele zetels groter dan 50PLUS. Groen Links scoort de hoogste uitslag sinds de verkiezingen (5 zetels).

Grote verschillen met vier jaar geleden

Vergelijken we de uitslag met vier jaar geleden dan zien we grote verschillen bij SP (toen 12 zetels minder dan nu) CDA, toen 15 zetels meer dan nu, GroenLinks, toen 8 zetels meer dan nu en 50PLUS, die vier jaar geleden nog niet bestond en nu op 11 zetels staat. Bij de andere partijen zien we relatief kleine verschillen.

Meer informatie, onder andere over de zetelverschuivingen tussen de partijen kunt u weer vinden in de bijlage. (pdf)

Tot half augustus zullen we eens in de twee weken met deze peiling komen, tenzij er redenen zijn om toch die frequentie te doorbreken.

Artikelfoto: Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom tijdens het debat over de aanbevelingen van de Europese commissie voor Nederland om miljarden extra te bezuinigen. ANP/Martijn Beekman