Politiek

Chinese tolk/spion tolkte nog in rechtbank ná ontdekking

03-07-2013 14:46

Eén van de twee Oeigoerse tolken die volgens de AIVD vermoedelijk spioneren voor China heeft nadat de inlichtingendienst in januari dit jaar een ambtsbericht verstuurde nog getolkt in een bewaringszaak. Dit terwijl de IND beide tolken al op non-actief had gezet. Volgens staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD)  was de oorzaak een communicatiefout. De SP wil opheldering.

Na het ambtsbericht van de AIVD over de dubieuze tolken werden het Openbaar Ministerie en de politie geïnformeerd en verzocht geen gebruik meer te maken van de diensten van beide tolken. Tevens zijn de Raad voor Rechtsbijstand en de bemiddelingsbureaus, die bemiddeling van tolk- en vertaaldiensten verzorgen, ingelicht over sterke aanwijzingen voor niet-integer handelen en is hen verzocht de tolken niet meer in te zetten. De Raad voor de Rechtspraak werd volgens Teeven telefonisch ingelicht over de kwestie.

Advocaat herkende spionerende tolk

Toch verscheen de man van het spionerende echtpaar op dinsdag 14 mei als tolk in een rechtbank voor een bewaringszaak. De advocaat herkende de tolk in kwestie en gaf aan dat zij een andere tolk wilde. De rechtbank en de aanwezige IND-medewerker bleken niet op de hoogte van de namen van de geschorste tolken.

SP wil opheldering

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt de gang van zaken ‘onbegrijpelijk’ en wil nadere opheldering van Teeven. “Er waren zoveel instanties op de hoogte van de kwestie en toch gaat het fout. Er schort iets structureel aan de communicatie, iets wat we ook in de zaak-Dolmatov hebben gezien”, zegt ze tegen ThePostOnline. Ook wil ze meer weten over welke inlichtingen China over Oeigoeren in Nederland probeert te verkrijgen en of hun families in China daar last mee krijgen. “Teeven zegt letterlijk dat dat niet ‘noodzakelijker wijs’ hoeft te gebeuren. Daarmee sluit hij het dus ook niet uit.”

De islamitische Oeigoeren zijn een van oorsprong Turkse minderheid in Xinjiang die zich achtergesteld voelt bij de Han-Chinezen. De Chinese overheid houdt hen ook buiten de landsgrenzen in de gaten.