Politiek

Peiling Maurice de Hond: PVV groeit en bloeit

30-06-2013 10:58

De peiling van vandaag (pdf) verschilt weinig met die van de vorige week. PVV staat nu op 28 zetels, SP 24, VVD 21, D66 17, PvdA 16 en CDA 15 zetels.

De ontwikkeling van de electorale positie van de partijen is goed af te lezen uit de score van de electorale potentie (kiezers die op een partij stemmen plus de kiezers die deze partij een kans geven op een stem).

PVV grootste potentiele electoraat

Als die scores van nu worden vergeleken met die van twee maanden geleden zien we dat de VVD en de PvdA verder wegzakken. PVV heeft nu het grootste potentiele electoraat (28 procent) op de voet gevolgd door D66. Die partij stond twee maanden geleden nog bovenaan. Deze hoge score van de PVV is niet eerder vastgesteld.

De verzwakte positie van VVD en PvdA is goed af te lezen uit het feit dat het totaal aan electorale potentie inmiddels lager is dan het percentage kiezers dat 9 maanden geleden op die partij gestemd heeft.

VVD

Bij de VVD is dat 2 procent minder en bij de PvdA is dat 6 procent minder. Van de kiezers van VVD en PvdA geeft nog maar circa 60 procent de partij waarop ze 9 maanden geleden gestemd hebben nu een kans op een stem. Dat zijn heel lage cijfers.

Van de VVD-kiezers geeft een derde nu de PVV een kans op een stem. Bij de PvdA is dat 13 procent.

Deze score van PvdA-kiezers die de PVV een kans geven is niet eerder vastgesteld. In het verleden bleven die cijfers onder de 3 procent, zelfs toen de PvdA er qua electorale potentie net zo slecht voor stond als nu in februari 2010, kort voor de val van het kabinet.