Politiek

Interview: Haags PVV-raadslid Ter Linden wijst samenwerking met Vlaams Belang af

28-06-2013 19:46

Het Haagse PVV-raadslid Paul ter Linden wijst de samenwerking tussen de PVV en het Vlaams Belang af. Dat zegt hij vrijdagavond in een interview met ThePostOnline. “Als de PVV samen gaat werken met het Vlaams Belang, dan zal het niet lang duren voordat de Echte Finnen of zelfs de Griekse Gouden Dagenraad of het Hongaarse Jobbik als bondgenoot zullen worden gezien.” De Haagse PVV-fractie vergadert maandag over het standpunt van Ter Linden.

Meneer Ter Linden. De samenwerking tussen uw partij en het Vlaams Belang gaat u een stap te ver. Waarom?

“Ik erger mij al langer, de samenwerking met de antisemitische en homohatende Dewinter is de spreekwoordelijke druppel.”

Wanneer begon uw twijfel dan?

“Enkele maanden terug hebben twee Friese meisjes een lesbisch stel in elkaar geslagen. Het koppel werd aangehouden en daarna weer vrijgelaten. Daarna sloegen ze twee homo’s in elkaar. Ik heb de PVV er niet over gehoord. Als het Marokkanen waren geweest, waren er allang Kamervragen gesteld. Dat deugt niet. Nu die samenwerking met Dewinter concreet wordt, voel ik dat ik mij moet uitspreken. Als de PVV samen gaat werken met het Vlaams Belang, dan zal het niet lang duren voordat de Echte Finnen of zelfs de Griekse Gouden Dagenraad of het Hongaarse Jobbik als bondgenoot zullen worden gezien.”

Wat zijn uw bezwaren tegen Dewinter?

“Meneer Paternotte, u heeft het zelf geschreven in uw column op Geenstijl. Dewinter heeft Vlaamse SS’ers herdacht. Daarnaast heeft Dewinter nog niet zolang geleden zéér dubieuze dingen gezegd over homoseksuelen. Bekijkt u eens dit filmpje over wat Dewinter zegt over homoseksuele relaties. Dit is een regelrechte homohater.”

Heeft u dit onder de aandacht gebracht bij uw partij?

“Jazeker, ik heb Geert Wilders een email gestuurd met mijn zorgen. Dat ik niet in één adem genoemd wil worden met Dewinter. Daar heb ik geen reactie op gekregen. Daarnaast heb ik mijn fractievoorzitter Machiel de Graaf ingelicht. Hij zei dat het Vlaams Belang het antisemitisme in de loop der jaren van zich afgeschud zou hebben en dat het heden ten dage ‘alleen voorkomt in de onderste regionen van de partij’. Verder zei hij mijn zorgen aan Wilders over te zullen brengen. ”

De PVV staat niet echt bekend als een debatpartij. Hoe gaat dit aflopen?  

“Toen ik in 2010 bij de PVV kwam is mij uitdrukkelijk gevraagd of ik de homo-achterban wilde mobiliseren. Daar ben ik op ingegaan. Toen ik vervolgens kandidaat werd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 heb ik gezegd dat er in het partijprogramma veel te weinig stond over emancipatie, dat was letterlijk één zin. Nu word ik geconfronteerd met het feit dat we gaan samenwerken met een antisemiet én homohater. Terwijl de PVV zich juist verzet tegen de islam omdat deze de westerse vrijheden onderdrukt. De seksuele vrijheid is daar één van. En antisemitisme hoort daar niet bij. Goed is goed en fout is fout. Dat ga ik maandag aan mijn fractie voorleggen. En dan hoop ik dat we deze discussie landelijk doortrekken.”

U stapt dus niet op bij de PVV?

“Geen haar op mijn hoofd. Ik wil eerst de discussie over samenwerking met het Vlaams Belang aangaan.”