Politiek

Kroningsgate: Adieu Fred de Graaf

18-06-2013 14:20

Hij had het al aangekondigd in een inderhaast geschreven nachtelijk kattebelletje uit Londen, dinsdag was de dag die hij wist dat zou komen: VVD-senator Fred de Graaf is opgestapt als voorzitter van de Eerste Kamer. Een uniek moment in de geschiedenis van de Chambre de réflexion. “Er is veel onzin over deze kwestie geschreven en gezegd.”

Boos op NRC Handelsblad

De uitnodigingen, vervoer en organisatie hebben veel meer ‘hoofdbrekens’ gekost dan de kwestie rondom de Commissie van In- en Uitgeleide volgens De Graaf in zijn verklaring in de Eerste Kamer dinsdagmiddag. Daarnaast benadrukt hij niets fout te hebben gedaan en ‘onpartijdig en zonder vooringenomenheid’ gewerkt te hebben. Daarnaast wees De Graaf er op dat hij op Prinsjesdag tweemaal PVV’ers heeft toegelaten tot een dergelijke commissie. “Er is veel onzin over deze kwestie geschreven en gezegd.” Hij verwees daarna naar publicaties in NRC Handelsblad.

De Graaf kwam vorige week in opspraak nadat de Volkskrant onthulde dat De Graaf PVV-leider Geert Wilders had geweerd uit de Commissie van In- en Uitgeleide die Koning Willem-Alexander zou begeleiden tijdens de inhuldiging. De Graaf ontkende maar de twijfel aan zijn integriteit was gezaaid. Dat vond de VVD-top ook en toen de PVV Eerste Kamerfractie ook nog eens een debat wilde over de kwestie was het snel gedaan met de positie van De Graaf.

‘Geen politiek gedoe’

De Graaf erkende tegenover de Volkskrant overigens wel dat hij Wilders er liever niet bij had vanwege diens problematische relatie met het Koninklijk Huis.“In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.” Onwenselijk, meende De Graaf, die een plechtigheid zonder politiek gedoe beoogde.

Een smet op de inhuldiging

Laat dat nou net het resultaat zijn van zijn inspanningen: een boel politiek gedoe. Pijnlijk, De Graaf was geen onbekende van het Koninklijk Huis. Hij was jarenlang voorzitter van de Federatie van Oranjeverenigingen, mocht het 50-jarig huwelijk van prins Bernhard en prinses Juliana organiseren én hij was voorzitter van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Vereniging van leden der Nederlandse ridderorden. Het is ironisch dat deze Oranjeklant de geschiedenis ingaat als de man die een smet wierp op de inhuldiging van de nieuwe koning. Hermelijnenkoorts is a bitch.