Politiek

Peiling Maurice de Hond: recordverlies voor PvdA en VVD

16-06-2013 11:07

PvdA (16) en VVD (21) zakken weer 1 zetel verder weg en staan nu op een recordverlies van 42 (!) zetels. De PVV stijgt naar 29 en de SP naar 24.
Het grootste verlies realiseert de PvdA sinds de verkiezingen onder de kiezers met lagere inkomens. Terwijl bij de verkiezingen van die groep 28 procent PvdA stemde, is dat nu nog maar 9 procent.

Dat de PVV op dit moment de partij is met de meeste winst komt doordat de PVV niet alleen heel fors wint van de VVD, maar ook 8 procent van de kiezers wint van de PvdA. De winst van de SP daarentegen komt vrijwel volledig alleen van de PvdA en amper van de VVD.

JSF

Twee onderwerpen lijken de komende tijd het electorale landschap te gaan beheersen. De keuzes die er gemaakt worden ten aanzien van het begrotingstekort in 2014 en de besluitvorming rondom de aanschaf van de JSF.

Het onderzoek van vandaag laat zien dat ten aanzien van dit laatste punt kiezers van de PvdA voor het overgrote deel (78 procent) vinden dat de PvdA daar niet mee moet instemmen.

Kiezers van de VVD zijn in meerderheid wel voor de aanschaf van de JSF. Mocht er wel een positieve beslissing worden genomen door de regering ten aanzien van de JSF dan zal dat met name bij de PvdA-kiezers tot een verdere verwijdering van de PvdA leiden.

Bezuinigingen

Ten aanzien van de gedachten rondom de bezuinigingen zijn de cijfers vergeleken met die van mei 2012, kort na de val van het kabinet Rutte1.

En dan blijkt in de meeste gevallen dat de bezuinigingen waar men in mei 2012 in grote mate absoluut tegen was dat er bezuinigd op zou worden men nu nog meer tegen is. En dat bij de bezuinigingen waar men niet zo uitgesproken tegen was, men nu nog minder tegen is.

Zo is de weerstand tegen verhogen van de BTW, verhogen van het eigen risico in de gezondheidszorg en verder verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd verder gestegen. En de weerstand tegen verlagen van de ontwikkelingshulp en bezuinigingen op cultuur is (nog) kleiner geworden.

Hypotheekrenteaftrek

Extra complicerend voor het kabinet is het verschil in oordeel tussen VVD- en PvdA- kiezers. PvdA-kiezers zijn in duidelijk grotere mate tegen het verhogen van de eigen bijdrage bij de aankoop van medicijnen, ingrepen in de WW, verlagen van de huurtoeslagen, ontkoppeling van de uitkering van de lonen en verder verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd.

De VVD-kiezers zijn in duidelijk grotere mate tegen verhoging benzineaccijns, spitsheffing op de snelwegen, verhogen van het percentage van de hoogste belastingschijf en beperking van de hypotheekrenteaftrek.

6 miljard extra bezuinigen

Maar 22 procent vindt dat de regering inderdaad nog 6 miljard extra moet gaan bezuinigen voor 2014. Van de PvdA-kiezers is dat 16 procent en van de VVD-kiezers is dat ook al minder dan 50 procent, namelijk 37 procent.

51 procent van de kiezers vindt dat er niet extra moet worden bezuinigd. Bij de PvdA-kiezers is dat 54 procent en bij de VVD is dat 37 procent. Van de kiezers van SP en PVV vindt meer dan 80 procent dat.

Download het volledige rapport (PDF). Dit is een product van Peil.nl.