Politiek

JSF gaat door, pijnlijk moment voor PvdA

13-06-2013 18:10

Na jaren getouwtrek is het dan zover: de JSF wordt definitief de vervanger van de F-16. Dat bevestigen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De kosten van het project bedragen ruim vier miljard euro. Dat moet even doorbijten zijn voor de PvdA die op het onderwerp draaide als een tol. Nu ja, uitgezonderd minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dan.

Vier miljard euro

In een speciale commissie van het kabinet is de afgelopen weken overeenstemming bereikt, weet RTL Nieuws te melden. In die speciale commissie zitten onder andere de ministers van Defensie, Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Hoeveel JSF-toestellen worden gekocht, is afhankelijk van de prijs per toestel. Het kabinet wil niet meer uitgeven dan het gereserveerde bedrag van ruim vier miljard euro. Daar worden twee squadrons van gekocht; een in Volkel, een in Leeuwarden.

PvdA draaide voortdurend op aanschaf

Het was PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink die de strijd leidde tegen de JSF.  De sociaal-democrate wilde in 2010 uit de testfase van de JSF stappen. In 2012 liet ze dezelfde geluiden horen. Toen kabinets-verantwoordelijkheid lonkte waren al die bezwaren opeens wat minder belangrijk. Eijsink wilde niet vooruitlopen op een standpunt van haar fractie over het Joint Strike Fighter-project zolang de formatie liep. En nu is het zover: de JSF – de vliegende Betuwelijn zoals SP-Kamerlid Harry van Bommel het vliegtuig ooit omschreef – gaat er komen.

Frans Timmermans kan tevreden zijn

Oh ja, Frans Timmermans. Zoals uw verslaggever al eerder schreef: Timmermans meldde het op donderdag 1 februari 2007 duidelijk aan de toenmalige Amerikaanse ambassadeur: die JSF gaat er komen.