Politiek

Overheid laat ferm JA horen voor vreemdgaan

07-06-2013 10:41

Wellicht kunt u zich herinneren dat de SGP bij monde van fractievoorzitter Kees van der Staaij een ferm NEEN liet horen tegen vreemdgaan. De mannenbroeders waren ontstemd over de datingsite voor buiten-de pot-piesers Second Love. Hij wilde van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) onder meer weten of media wel advertenties van de website moeten verspreiden. Die laatste ziet het probleem niet.

Relaties toch echt privédomein

Het oordeel dat Second Love – ‘Vreemdgaan voor hem en haar’ een bom legt onder relaties laat Van Rijn in de beantwoording van de Kamervragen voor de rekening van de SGP. “Relaties en relatievorming maken naar het oordeel van het kabinet deel uit van het privédomein van individuele burgers. Het nemen van verantwoordelijkheid hiervoor kan door de overheid niet worden opgelegd”, aldus van Rijn.

Vrijheid van meningsuiting en expressie voorop

Van der Staaij was ook ontstemd dat de website adverteert in reclameblokken van de Publieke Omroep. Hij vindt het  onwenselijk dat ‘de publieke omroep wordt benut om actief relaties te ondergraven’. Van Rijn vindt dat de vrijheid van meningsuiting prevaleert: “De overheid heeft geen inhoudelijke bemoeienis met en ook geen oordeel over reclame-uitingen. Dit om de vrijheid van meningsuiting en expressie te waarborgen. Adverteerders zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun reclame-uitingen.”

“Second Love wil niet zo zeer vreemdgaan bewerkstelligen maar is er om spanning in het leven van de ‘deelnemers’ terug te brengen”, zei een vertegenwoordiger van de website eerder tegen ThePostOnline.