Politiek

PVV neemt stokje Bilderberg-Kamervragen over

06-06-2013 16:45

Met update – Vaste prik zo in mei/juni: Kamervragen over de jaarlijkse Bilderberg-conferentie. Was het voorheen SP-Kamerlid Harry van Bommel die de geheimen van de jaarlijkse bijeenkomst probeerde te kraken, vorig jaar nog Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, nu is het Geert Wilders (PVV) die opheldering wil over de de meeting die donderdag is begonnen in het Britse Hertfordshire.

‘Obscuur elitair clubje’

Minister-president Mark Rutte (VVD) is ook aanwezig (samen met prinses Beatrix) en dat betekent dat hij de Ministerraad van vrijdag moet laten schieten. Wilders wil van de premier weten waarom hij een ‘luxe suite in een vijfsterrenhotel en geheimzinnig geklets boven een discussie in de ministerraad over bijvoorbeeld het Fyra-echec’ prefereert. En heeft Rutte niets beters te doen ‘zoals bijvoorbeeld het werken aan een oplossing  voor de economische crisis, dan een obscuur elitair clubje te bezoeken?’ Daarnaast de gebruikelijke vragen over of het mogelijk is een verslag te ontvangen (“Nee.”) en wie de reiskosten betaalt (“De overheid, mits gasten lid zijn van de regering”). Om af te sluiten met een “Realiseert u zich dat u minister-president van Nederland bent (-) Zo neen, waarom zoekt u dan geen andere baan?”

Rutte verslikte zich vorig jaar in ‘Bilderberg’

Aardig moment vorig jaar was dat Rutte zich even verslikte in de beantwoording van Kamervragen van Marianne Thieme over de kwestie. De premier beriep zich op de Chatham House Rules maar die bleken niet te bestaan, althans niet zoals op de manier zoals Rutte dat interpreteerde. “Nu ja, ik bedoel dat het allemaal off the record is” parafraseren wij Rutte’s antwoord op die vervolgvraag. Van Bilderberger en D66-leider Alexander ‘transparantie’ Pechtold had de nieuwsgierige beschouwer ook weinig te verwachten overigens.

Voor de liefhebbers: gastenlijst hier, gespreksonderwerpen daar.

UPDATE 11-6-2013 – Antwoord van de premier. Het enige wat hij wil zeggen is dat de reis- en verblijfskosten 1223 euro bedragen (PDF).