Politiek

Weekers overleeft debat ‘Bulgarenfraude’

15-05-2013 01:25

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft het debat over de ‘Bulgarenfraude’ overleefd. Weekers bleef bij zijn standpunt dat hij niet op de hoogte was van de specifieke zorg- en huurtoeslag-fraude door Bulgaren. De oppositie – op ChristenUnie en SGP na – steunde desondanks een motie van wantrouwen van het CDA tegen Weekers.

Weekers zei tijdens het debat te weten dat er binnen de Belastingdienst al jaren problemen zijn met de fraudegevoeligheid van het toeslagensysteem. Dat er ‘systematisch’ fraude wordt gepleegd, was hem ook bekend. Ook zei hij volledig verantwoordelijk te zijn. Weekers zegde toe in gesprek te gaan met zijn ambtenaren om de onvrede te bespreken die de afgelopen weken naar buiten kwam. Verder denkt hij de juiste man te zijn om de fraude aan te pakken.

Even in de problemen

Weekers leek tijdens het debat eenmaal in de problemen te komen toen het ging over de uitzending van Brandpunt waar de hele affaire mee begon. De staatssecretaris werd geïnterviewd op vrijdag , de uitzending was op zondag 21 april. De maandag daarna hield Justitie een ‘spoedzoeking’ en arresteerde twee verdachten. De Tweede Kamer wilde van Weekers weten of hij de FIOD had ingelicht over zijn interview. Had hij het onderzoek niet bemoeilijkt door een interview te geven over de kwestie zonder Justitie in te lichten. Weekers zweette peentjes totdat hij een briefje kreeg aangereikt: zijn persvoorlichter had op de dag van het interview de FIOD ingelicht.

Dijsselbloem zat twee weken op rapport

SP-Kamerlid Farshad Bashir wilde weten waarom het rapport dat het Algemeen Dagblad dinsdag publiceerde niet eerder naar de Kamer is verstuurd. Weekers kon daar geen helder antwoord op geven. Dat komt omdat het rapport niet door hem naar de Tweede Kamer is gestuurd maar door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Pikant is dat DIjsselbloem het rapport al op 1 mei naar het Algemeen Dagblad stuurde. Dat betekent dat de sociaal-democraat het rapport pas twee weken later naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

‘Afbreukrisico voor Sociale Zaken’

Op pagina 42 – gewijd aan het ministerie van Sociale Zaken – van het dinsdagmiddag door het AD onthulde rapport staat dat de Auditdienst Rijkonderzoek gaat kijken naar de uitkeringen voor volks- en werknemersverzekeringen die verstrekt zijn op de Nederlandse BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba in het Caribisch gebied. “Er is een risico dat de uitkeringen niet rechtmatig zijn door ontoereikende processen, systemen en fraude. Voorts is er een risico op ontoereikend financieel beheer.” De auditdienst waarschuwt: “Het afbreukrisico is groot.”

Asscher BES

Tweet van de dag: Hans Spekman

Tijdens het debat deed PvdA-voorzitter Hans Spekman ook nog een duit in het zakje. Volgens hem was het vooral de schuld van het CDA.

Maar krijgen we onze centen terug?

Ondertussen zijn er dus wel tientallen miljoenen euro’s onterecht in al dan niet Bulgaarse zakken terechtgekomen. Wat is het Kabinet daarmee van plan, wil de Kamer weten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) hulde zichzelf zoals gebruikelijk in een mist van woorden. Hij wilde niet nader ingaan op zaken die bij het OM liggen. Toch deed hij een toezegging: hij belooft voor de zomer een overzicht te sturen over de voortgang van het terughalen van de onterecht uitgekeerde gelden. Waarvan akte.