Politiek

Asscher is 1,1 miljard euro kwijt

15-05-2013 12:55

Er is onduidelijkheid ontstaan over de besteding van 1,1 miljard euro aan specifieke uitkeringen van het ministerie van Sociale Zaken aan gemeenten. Dat staat in het rapport van de Algemene Rekenkamer over het jaarverslag 2012 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Asscher kwam afspraak niet na

Het is volgens de Rekenkamer onduidelijk of de 1,1 miljard euro die was bestemd voor het participatiebudget ‘volgens de regels’ is besteed.  Volgens afspraken met het ministerie van Binnenlandse Zaken had minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aanvullend informatie moeten verzamelen om duidelijkheid te verkrijgen over de besteding van dit geld. “Dit is niet gebeurd. Vorig jaar zijn al onzekerheden uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar boven gekomen”, concludeert de Rekenkamer.

Sociale Zaken geeft schuld aan Plasterk

In een reactie zegt Sociale Zaken dat Asscher vertrouwt op acties die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ‘in gang zet om de controle op de besteding van specifieke uitkeringen te verbeteren’. Maar dat is voor de Rekenkamer niet voldoende: ze benadrukt in haar nawoord dat de informatievoorziening over de besteding van uitkeringen van het ministerie van Sociale Zaken ‘een verantwoordelijkheid van de minister van SZW is’.

Ook onduidelijkheid over uitkeringen op BES-eilanden

Dinsdag werd na onderzoek van het Algemeen Dagblad duidelijk dat Asscher nog een probleem heeft. Op pagina 42 – gewijd aan het ministerie van Sociale Zaken – van het dinsdagmiddag door het AD onthulde rapport staat dat de Auditdienst Rijkonderzoek gaat kijken naar de uitkeringen voor volks- en werknemersverzekeringen die verstrekt zijn op de Nederlandse BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba in het Caribisch gebied. “Er is een risico dat de uitkeringen niet rechtmatig zijn door ontoereikende processen, systemen en fraude. Voorts is er een risico op ontoereikend financieel beheer.” De auditdienst waarschuwt: “Het afbreukrisico is groot.”

Asscher BES