Politiek

Chinese spionnen werkten voor IND

13-05-2013 12:30

Twee Oeigoerse tolken – een echtpaar – hebben ‘zeer waarschijnlijk’ inlichtingenactiviteiten verricht voor de Chinese autoriteiten. De tolk, en zijn vrouw, die eveneens tolk is, worden niet meer ingezet in asielprocedures. De twee werden als tolk ingehuurd door de IND. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) werd in januari gewaarschuwd door de AIVD. Dat schrijft Teeven aan de Tweede Kamer.

Asieaanvragen opnieuw beoordeeld

De AIVD weet al langer dat China Chinese minderheden in Nederland in de gaten houdt, het is echter voor het eerst dat de Chinezen nu ook gebruik maken van IND-tolken, volgens Teeven. In ongeveer duizend dossiers is gebruik gemaakt van de twee tolken. Driekwart van hen kwamen in aanmerking voor asiel. De afgewezen zaken worden nu opnieuw door de IND beoordeeld.

Chinese autoriteiten ontkennen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft opheldering gevraagd aan de Chinezen. Die hebben ‘ten stelligste’ ontkend bij de kwestie betrokken te zijn.

Gevolgen onduidelijk

Teeven weet niet zeker of familie van de Oeigoerse asielzoekers in China problemen heeft gekregen met de gelekte informatie. Het is niet zo dat ze ‘per se te maken krijgen met problemen of negatieve aandacht van de Chinese autoriteiten, maar dit kan evenmin worden uitgesloten’. De islamitische Oeigoeren zijn een van oorsprong Turkse minderheid in Xinjiang die zich achtergesteld voelt bij de Han-Chinezen. In 2009 vonden er rellen plaats in het gebied.