Politiek

Vluchten Paramaribo-Schiphol goed voor honderden kilo’s cocaïne

07-05-2013 12:42

In 2012 zijn op Schiphol 398 koeriers op vluchten uit Paramaribo aangehouden met in totaal 339 kilo cocaïne. Ook is 128 kilo netto cocaïne aangetroffen in de vracht. Daarnaast is cocaïne, geïmpregneerd in kleding, aangetroffen. Het gewicht hiervan is nog niet bekend. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer.

Eind februari ontstond ophef nadat de NOS meldde dat de Koninklijke Marechaussee een 100%-controle op een vlucht uit Paramaribo had afgebroken, omdat de openbare orde verstoord dreigde te raken. De passagiers raakten zo geïrriteerd, dat de marechaussee het niet verantwoord vond om de controle af te maken.

Volgens Opstelten is dat niet waar. De Marechaussee had aanwijzingen dat er drugs of wapens aan boord zouden zijn. Nadat deze controle niets opleverde zag de douane af van het reguliere onderzoek. “Passagiers kunnen door middel van protest geen invloed uitoefenen op de wijze van de uitvoering van de controles”, voegt Opstelten daar aan toe.