Politiek

Geen tweede termijn voor Aleid Wolfsen

01-05-2013 15:36

Aleid Wolfsen (PvdA) ambieert geen tweede termijn als burgemeester van Utrecht. Dat heeft hij aan de gemeenteraad geschreven.

 

Weg per 1 januari

Wolfsen stopt per 1 januari 2014 als burgemeester. “Ik vind het iedere dag opnieuw een groot voorrecht burgemeester te mogen zijn van deze prachtige stad en haar inwoners. Ook in de tijden van intensieve raadsdebatten over ingrijpende kwesties. Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er ook graag wonen. Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur”, zegt hij in een persbericht van de gemeente Utrecht.

Geen wachtgeld

Wolfsen gaat zich na zijn burgemeesterschap beraden op een volgende stap in zijn loopbaan. Hij heeft al lang een wens om tussen twee functies in een periode te hebben waarin hij zijn agenda zelf kan bepalen, met meer tijd voor zijn naasten en meer vrijheid. Dat betekent dat hij het komende jaar niet volledig beschikbaar is voor de arbeidsmarkt en dus ook geen beroep doet op de wachtgeldregeling.

Omstreden burgemeester

Wolfsen was vanaf het begin van zijn aantreden in 2008 een omstreden burgemeester. Zo werd hij de winnaar van een burgemeestersreferendum met alleen PvdA-kandidaten. Later werd hij vooral een bestuurlijke brekebeen. Na meerdere affaires zegde de partijtop – waaronder Diederik Samsom en Hans Spekman – het vertrouwen in de burgervader min of meer op.

De brief van Wolfsen aan de gemeenteraad leest u hier.