Politiek

Amsterdamse deken Kemper nu zélf berispt

17-04-2013 14:10

De Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper – bekend van zijn zaak tegen Bram Moszkowicz – is nu zélf berispt door het Hof van Discipline. In 2010 gaf hij een interview aan het roddelblad Story over de alimentatiezaak tussen Edwin de Roy van Zuydewijn en prinses Margarita. Hij deed dat zonder te vermelden dat hij tevens advocaat van de prinses is. Edwin de Roy van Zuydewijn noemt de uitspraak in een reactie aan ThePostOnline een ‘unicum’.

Deken was niet ‘zorgvuldig’

Volgens het Hof heeft Kemper bij dat interview ‘niet de zorgvuldigheid betracht’ die van hem als deken ‘in het publieke optreden’ mag worden verwacht. Ook vindt het Hof het ‘niet passend’ dat Kemper zich als deken uitliet over een zaak waarbij zijn cliënt Margarita betrokken was. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Aanleiding was ‘collectieve belastingaangifte’ Oranje’s

HP/De Tijd achterhaalde in 2010 dat prinses Margarita tijdens de alimentatiezaak tussen haar en Edwin de Roy van Zuydewijn had gelogen over de ‘collectieve belastingaangifte’ van de Oranjes. Die publicatie leidde tot Kamervragen. Uiteindelijk moest staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) helderheid verschaffen: de Oranjes doen helemaal niet collectief aangifte. Kemper beweerde als deken in het roddelblad dat de opmerking van prinses Margarita over collectieve belastingaangifte van de Oranje’s echter op een misverstand berustte. De Roy van Zuydewijn nam deze dubbelrol niet en diende een klacht in bij de tuchtrechter. Die laatste heeft de klacht nu gegrond verklaard.

De Roy van Zuydewijn: ‘Dit is een unicum’

Edwin de Roy van Zuydewijn laat in een reactie aan ThePostOnline weten: “Het is een unicum in de Nederlandse rechtsgeschiedenis dat het Hof van Discipline een klacht tegen een deken – de Amsterdamse deken zelfs – volledig gegrond heeft verklaard. Ik heb geen schorsing of iets dergelijks geëist jegens Kemper. Ik heb slechts verzocht dat het Hof het met mij eens is dat Kemper de grenzen van het betamelijke zwaar heeft overschreden door met de roddelpers in zee te gaan. Dit om de publieke opinie over de leugens van collectieve belastingheffing te doen keren.”