Politiek

Alexander Dolmatov zat onterecht vast

12-04-2013 16:13

De overheid heeft veel fouten gemaakt in de zaak van de zelfmoord van de Russische activist Alexander Dolmatov. Dat heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie in Den Haag vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Zo heeft de IND niet op tijd geregistreerd dat Dolmatov in hoger beroep was gegaan tegen de beslissing om hem geen asielstatus te geven. Hij had daarom niet vast mogen zitten. Verschillende organisaties hebben onzorgvuldig gehandeld binnen de vreemdelingenketen, zegt de Inspectie.

Teeven: bevindingen ‘buitengewoon ernstig’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) noemt de bevindingen ‘buitengewoon ernstig’. Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam, hij verhing zich in zijn cel. Hij had in juni 2012 in Nederland politiek asiel aangevraagd omdat hij als activist voor de oppositionele groep Een Ander Rusland gevaar dacht te lopen. Zijn aanvraag werd afgewezen. Hij was eerder gearresteerd tijdens een demonstratie tegen de Russische president Vladimir Poetin. Dolmatov stelde gevolgd te worden door de geheime dienst FSB. Dolmatov vreesde dat deze druk van justitie en staatsveiligheidsdienst verband hield met zijn werk in de Russische wapenindustrie. Hij was verbonden aan een ‘constructiebureau voor raketwapens’ in Koroljov, een stadje ten noordoosten van Moskou.

Rapport kent opmerkelijke timing

Koningin Beatrix noemde de dood van de Russische activist Aleksander Dolmatov ‘een grote tragedie‘ nadat de moeder van Dolmatov een brief aan haar schreef. Volgens NOS-verslaggeefster Kysia Hekster is het rapport bewust na het bezoek van Poetin aan Nederland gepubliceerd.