Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV en SP eerste en tweede partij van Nederland

31-03-2013 11:00

De VVD daalt één zetel in de peiling, 50PLUS twee, waardoor de VVD nu op 22 zetels staat (-19) en 50PLUS op 14 (+12). De PvdA komt wat terug (+2 naar 20 zetels).  PVV stijgt er één, zodat de PVV op de eerste plaats staat en de SP op de 2e plaats staatn (25 en 23 zetels).
 
In het algemeen zien we in de laatste maanden een geleidelijk afname van het vertrouwen in de politiek, regering en in politici.
Die ook terug te zien is aan de score van de twee regeringspartijen, die samen nu 37 zetels lager staan dan de 79 die men tijdens de verkiezingen heeft behaald.

peiling-31-03-2013

Hoge volatiliteit van de kiezers

Zowel de steeds weer oplaaiende problemen in landen van de eurozone (zoals de afgelopen weken in Cyprus). als de inkomensdalingen in Nederland, gecombineerd met een gebrek aan economische groei , dragen bij tot een hoge volatiliteit van de kiezers. Weliswaar nu niet van week tot week, maar zeker wel over een iets langere periode gezien. 55 procent zegt nu dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS vinden dat in heel grote mate, kiezers van CDA en D66 in beperkte mate en kiezers van PvdA en VVD zijn hierover nogal verdeeld.

Het oordeel over Dijsselbloem t.a.v. zijn optreden rondom de crisis in Cyprus is deze week positiever geworden. Inmiddels vindt 48 procent de kritiek op Dijsselbloem niet terecht (was vorige week 35 procent).
 

Handhaven?

Hoe het nu verder moet met de regering (uitbreiding kabinet, nieuwe verkiezingen of zo doorgaan) geeft ook nogal gevarieerde antwoorden naar stemgedrag. Kiezers van VVD, PvdA, CDA en D66 zijn het meest voor het handhaven van de huidige situatie (tussen 50 en 60 procent), waarbij de regering probeert per onderwerp meerderheden te vinden. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS  vooral voor het houden van nieuwe verkiezingen. Meer informatie wederom in de bijlage. (pdf)